Ny vattenledning invigd – reningsverk stängs för gott

Mörrum Artikeln publicerades
Projektet med att lägga ut rören har pågått i fem år.
Foto: Gunnel Persson
Projektet med att lägga ut rören har pågått i fem år.

Nu är Mörrums reningsverk stängt för gott. I veckan invigdes en helt ny ledning som gör att allt avloppsvatten istället renas i Sternö reningsverk.

Sedan 1966 har Mörrums reningsverk gjort ett riktigt skitjobb, bokstavligt talat. Där har avloppsvattnet från Mörrums samhälle renats dag ut och dag in. Men nu är det slut. I veckan togs det sista avloppsvattnet emot i verket och sedan stängdes det ner.

Under tisdagen invigdes istället en ny ledning som leder om allt avloppsvatten till Sternö reningsverk.

Projektet med att anlägga den 7,5 kilometer långa ledningen har pågått i fem år.

Så lång tid var det inte tänkt att det skulle ta när arbetet drog igång. Orsaken att det dragit ut på tiden är ett överklagande från en delägare till ett stycke mark i Stilleryd. Mark- och miljödomstolen gav den klagande rätt varpå Lantmäteriet var tvungna att hanlägga ärendet på nytt.

En bieffekt var att tillståndet för att driva reningsverket i Mörrum gick ut innan den nya ledningen var på plats, något som krävde förnyat tillstånd.

Karlshamns energi, som ansvarar för kommunens vatten och avlopp, är därför nöjda med att äntligen kunna ta ledning i drift.

Anledningen till att ledningen behövs är att Mörrums reningsverk har blivit omodernt och det var nödvändigt att stänga det. Beslut togs att det var bättre att leda om flödet till Sternö reningsverk i stället, en anläggning som har genomgått ombyggnationer för att kunna ta emot en större mängd inkommande vatten.

Enligt Keab gick igångsättningen av den nya ledningen felfritt och utan att några kunder påverkades av förändringen.

Nu fungerar Mörrums reningsverk istället som en pumpstation som pumpar avloppsvattnet till Sternö. I framtiden kommer bassängerna i det stängda reningsverket byggas om till en utjämningsbassäng för att kunna portionera ut flödet till Sternö i ett jämnt tempo.

Nu har kommunen förutom Sternö reningsverk även två mindre reningsverk. De ligger i Ringamåla och i Halahult. Cirka 29 000 kunder är ansluta till vatten- och avloppsnätet.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.