Nyhet på vårdcentral ska locka nya läkare

Karlshamn Artikeln publicerades
Rosmarie Nilsson, förvaltningschef för primärvården i Blekinge, klippte bandet. 3 bilder
Foto:Johan Hultgren
Rosmarie Nilsson, förvaltningschef för primärvården i Blekinge, klippte bandet.

Det är svårt att rekrytera allmänspecialister till Blekinge. Med den nya utbildningsvårdcentralen i Karlshamn ska fler lockas till länet.

Utbildningsvårdcentralen blir den första i Blekinge och under tisdagen invigdes den med bandklippning och runtvandring i de för många blekingar välkända lokalerna. Samariten är Blekinges största vårdcentral och är beroende av inhyrda läkare. Nu har man fått förstärkning av fem utbildningsläkare.

– Vi har brist på allmänspecialister och har stora rekryteringssvårigheter. Vi vill att det ska vara attraktivt att arbeta som allmänspecialist i Blekinge och på sikt kunna öka antalet specialister vid våra vårdcentraler, säger Rosmarie Nilsson, förvaltningschef för primärvården i Blekinge.

Utbildningsvårdcentralen är ett projekt som pågår i tre år och utbildningsläkarna arbetar i cirka sex månader på vårdcentralen då de får en intensiv handledning. Syftet är att skapa en god bild av primärvården och på det sättet locka dem till att fortsätta på det spåret.

Avin Fares, leg. läkare, är en av de första utbildningsläkarna som kommit till Samariten och än så länge är hon mycket nöjd.

– Vi har blivit väldigt väl mottagna, jag känner att vi har haft tur som hamnat här på Samariten. Jag trivs väldigt bra med arbetskamraterna, man känner sig som hemma här, säger hon.

Piroz Hajou, leg läkare, håller med och menar att han gärna fortsätter att jobba i Karlshamn. Det finns dock inga krav för utbildningsläkarna att stanna inom landstinget Blekinge.

– Vi får se hur det ser ut efter de här sex månaderna, men just nu är jag inställd på att fortsätta jobba i Karlshamn, säger han.

Gemensamt för de första läkarna på utbildningsvårdcentralen är att de kommer från Sverige, men har pluggat till läkare i ett annat EU-land.

– Vi vill erbjuda utbildning och handledning i grupp tillsammans med andra utbildningsläkare och komplettera den medicinska kompetensen hos läkare med utländsk utbildning, säger Anna Svensson, verksamhetschef för Samaritens vårdcentral.

Hon tycker att utbildningsvårdcentralen är en mycket bra idé och att konceptet blivit väl mottaget av patienterna. Anna Svensson säger att en fördel är att patienten får träffa två läkare och dessutom får mer tid med dem än normalt.

Totalt räknar primärvården med att rekrytera tio utbildningsläkare per år under projekttiden. När de ska välja att specialisera sig är förhoppningen att de väljer allmänmedicin och att de väljer att stannar i Blekinge.