Nytt ljus på Utvandrarna

Karlshamn Artikeln publicerades
Andreas Saleskog (S), Lena Sandgren (S), Lars Jerrhag, Örjan Nilsson och Göte Karlsson framför Utvandrarmonumentet som nu är belyst. (Men på bilden är det inte tänt eftersom invigningen var för tidigt. Klicka i bildspelet för att se en nattbild!) 2 bilder
Foto:Johan Hultgren
Andreas Saleskog (S), Lena Sandgren (S), Lars Jerrhag, Örjan Nilsson och Göte Karlsson framför Utvandrarmonumentet som nu är belyst. (Men på bilden är det inte tänt eftersom invigningen var för tidigt. Klicka i bildspelet för att se en nattbild!)

Efter en privatpersonens stora engagemang och ett elföretags donation kommer Utvandrarmonumentet från och med nu att bada i ljus även under nätterna. På torsdagen invigdes den nya belysningen.

Med blicken vänd mot USA och drömmen om ett nytt liv på andra sidan Atlanten är Utvandrarmonumentet en viktig del av Karlshamn. Karlshamn var en av de hamnar varifrån ett stort antal migranter togs sig till Amerika.

Vilhelm Mobergs böcker i Utvandrarserien beskriver den dramatiska resan för Karl-Oskar och Kristina, en resa som började med segelfartyg från Karlshamn.

1959 restes skulpturen av Axel Ohlsson i Väggaparken och sedan dess har den varit en symbol för staden. Medverkade under invigningen gjorde förövrigt självaste Vilhelm Moberg.

En symbol som är värd mer kärlek, menar Lars Jerrhag. I ett medborgarförslag framförde han önskan om att belysa konstverket efter mörkrets infall.

Ett första förslag lämnades in redan 2012 och senare även 2014.

Men på grund av ekonomi och planer på ett större omtag av belysningen i Vägga blev det inget av förslaget, även om både kultur- och fritidsnämnden var positiva.

Till slut bestämde sig Lars Jerrhag för att ta saken i egna händer. Han använde sina kontakter och fick med sig den lokala elfirman Elcom på tåget. Förslaget om att fixa belysningen fick tummen upp från kommunen tidigare i år.

Utan någon annan motprestation än en liten skylt på monumentets fot har elfirman installerat belysningen och under torsdagen var det dags för invigning.

– Vi blev faktiskt förvånade när vi hörde att det inte redan var belysning på monumentet. Det var självklart att ställa upp, säger Örjan Nilsson från Elcom.

Lars Jerrhag är mycket nöjd med resultatet, som visar att enträgen vinner.

– Det blev väldigt bra, jag har sett hur det är på kvällen och det här vet jag att många kommer uppskatta, säger han.

Lena Sandgren, ordförande i kulturnämnden, har hela tiden varit positiv till Jerrhags förslag. Att han lyckades få till ett samarbete med Elcom ser hon som något bra.

– Samarbeten med näringslivet är av godo. Och eftersom det var sju lokala företag som betalade för monumentet då det restes är det ju fint att ett åttonde kunde hjälpa till den här gången, säger hon.

Belysningen tänds samtidigt som de övriga lamporna i parken, när solen börjar gå ner.