Österslättsskolans demokratiarbete prisades

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Rektorerna Gurli Lindvall och Marit Gustafsson Björverud fick bland annat ta emot ett diplom och 10 000 kronor från Emerichfonden.
Foto:Gunnel Persson
Rektorerna Gurli Lindvall och Marit Gustafsson Björverud fick bland annat ta emot ett diplom och 10 000 kronor från Emerichfonden.

Österslättsskolan uppmärksammas för sitt arbete för demokrati. I går fick man som första skola i landet ta emot Emerich Roths jubileumspris.

Under tisdagen var det återigen fokus på mänskliga rättigheter och medmänsklighet för Österslättsskolans elever.

Bland annat fick de träffa förintelseöverlevaren Emerich Roth som berättade sin livshistoria. 1994 bildade han Emerichfonden vars syfte är att uppmuntra skolungdomar till aktiviteter som motverkar våld och främlingsfientlighet.

När Emerich Roths jubileumspris nu skulle delas ut föll valet på just Österslättsskolan för dess goda arbete kring demokrati och värdegrunder.

– Det är en skola som arbetar kontinuerligt med att skapa förståelse för andra människors rättigheter, var en av motiveringarna till valet.

Rektorerna Gurli Lindvall och Marit Gustafsson Björverud fick under en prisutdelningsceremoni på Stadsteatern ta emot priset som består av 10 000 kronor, ett diplom och en glasstatyett.

– Det känns mycket hedrande. Det är ett arbete som pågår varje dag i det vi gör, men det hade aldrig gått utan det engagemang som all personal lägger ner, säger Marit Gustafsson Björverud som är glad och nöjd över att bli första skola i landet som fått Emerich Roths jubileumspris.

Under temadagen medverkade också tre gymnasieelever från Varberg som med hjälp av några av Österslättsskolans elever spelade upp en dramatiserad berättelse på scenen.

– Som Emerich säger så finns det snart inga fler överlevare kvar som kan berätta vad som hände. Därför är det nu upp till oss att sprida kunskapen som är vårt största vapen, säger Wilma Tiberg.