Niklas – som blev Veronica: ”Alltid haft en känsla att något varit fel”

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto:Gunnel Persson

– Visst har jag under resans gång stannat upp och funderat i bland, men jag har aldrig tvekat! Det säger Veronica, som tidigare hette Niklas.

Regnet strilar lite lätt, höstens sprakande färger blir dovare och asfalten hoppar ner ett par steg på gråskalan. Jag är på väg hem till Veronica Löfnertz. Veronica som tidigare hette Niklas.

Under våren 2015 damp det ner ett brev från Skatteverket. Niklas Lötnertz fick byta namn till Veronica Löfnertz. Sydöstran träffade Veronica kort därefter då hon sa då:

– Jag har alltid haft en känsla av att något varit fel, jag ville inte vara Niklas.

Veronica berättade vid det tillfället att hon hoppades på att få genomgå en könsidentitetsutredning.

Det fick Veronica.

Könsidentitetsutredningen som innehållit, många samtal och fysiska och psykiska tester, föll väl ut. Och i dag tar Veronica hormonet östrogen.

– Den 7 juni i år besökte jag min läkare. Utredningen var klar och jag fick veta att jag skulle få börja använda hormonet östrogen. Jag hade väntat på svar under ett helt år. Jag blev så lycklig, det bubblade i kroppen, säger Veronica.

Tretton dagar senare kom nästa samtal, denna gång från ett dolt nummer.

– Jag var på en midsommarfest när telefonen ringde. Jag blir ofta lite stressad och osäker när jag ser att samtalet kommer från ett dolt nummer, så jag svarade ganska vasst och i hård ton.

– Vem är det?

– Du låter inte speciellt glad. Du kanske inte vill hämta ut hormonerna i eftermiddag?

Det var Veronicas hormonläkare i Malmö som ringde och berättade att receptet nu fanns tillgängligt och att hon nu kunde hämta ut sina hormoner på apoteket.

– Dagen efter jag började med östrogenet förstod jag att nu sätter det i gång, säger Veronica.

Veronica tar två hormondoser om dagen. Östrogenet är i form av en gelé som hon stryker på benet och på magen strax under bröstbenet.

Detta ska Veronica göra livet ut.

– I början hade jag stora humörsvängningar. Jag kunde växla mellan att vara glad och irriterad på några få minuter. Nu, fyra månader senare märker jag inte av det längre, det är skönt.

– Det är också viktigt med hygienen. Man ska tvätta händerna ordentligt efter det man strukit på hormonet. Jag har slarvat lite och märkt att jag fått känselbortfall i mina händer, säger Veronica.

Knappen på bryggaren lyser röd och kaffearomen sprider sig i köket. Veronica plockar bort lite papper från köksbordet medan jag kikar ut genom fönstret. Jag skönjer en kvinnlig form i spegelbilden. Veronica slår sig ner.

– Östrogenet påverkar bröstvävnaden. Mina bröst har börjat växa och det gör ont.

Något som inte påverkas av hormonet är rösten. För att växla upp till ett högre tonläge går Veronica och besöker en logoped.

– Det är svårt att hitta rätt tonläge när jag tränar hemma. Jag lyssnar gärna på musik med kvinnliga sångerskor, det hjälper mig att hitta nyansen. Med tiden kommer det att bli naturligt.

Hennes vän har redan lagt märke till att rösten blivit ljusare.

– Vännen hörde av sig en dag och bad mig att tala in ett nytt telefonsvararmeddelande. Han tyckte inte att rösten stämde överens med verkligheten och jag var benägen att hålla med.

Veronica lägger på den sista makeupen. Ögonlocken får en ljus chokladton och kinderna färgas hallonröda. I det lilla badrumsskåpet trängs nagellack och kräm med rouge och rakhyvel.

– Jag är mer medveten om mitt utseende i dag. Om jag inte vårdar mitt utseende så hänger det inte med kroppens förändring. Skäggväxten stannar ju inte helt av till exempel, säger Veronica och drar sin hand längs kinden.

Östrogenet hämmar hårväxten något så att behandla skäggväxten görs inte förrän efter ett par år efter det att man startat sin hormonbehandling.

– Jag kommer att få en remiss. Skäggväxten behandlas stegvis med hjälp av laser eller intensivt pulsat ljus, IPL, säger Veronica.

Både laser och IPL är ljus. Skillnaden är att laser består av ett enda sorts koncentrerat ljus medan IPL består av flera typer av ljus. Laser kan på så vis användas med större precision och effekt. Vilket typ av behandling man använder beror bland annat på patientens hudtyp.

Till sommaren 2019 har det gått två år sedan Veronica fick det där speciella telefonsamtalet från sin hormonläkare. Då är det också dags för operation om Veronica vill och Statens rättsliga råd anser att det är okej.

– Jag vill göra en könskorrigering. Jag vill känna mig hel och det är inte så enkelt i dagens samhälle.

– Tänk att besöka en simhall, var ska jag då ta vägen med en kropp som både se ut att tillhöra en kvinna och en man. Alla simhallar har inte ett tredje omklädningsrum.

Bröstvävnaden är vid denna tid också färdigutvecklad. Har inte brösten växt tillräckligt vill Veronica även göra en bröstförstoring.

Vi samlar ihop oss och kliver ut i hallen. Veronica sätter på sig skorna och jackan och hänger väskan över axeln. Vi går ut. Det känns lite fuktigt i luften och molnen grinar lite illa.

– Jag tror att man alltid kommer att relatera till min tidigare person i Karlshamn. När behandlingen är klar vill jag ha en nystart. Därför hoppas jag att jag har flyttat härifrån. Vart spelar ingen roll. Och mest av allt, att jag funnit och lever tillsammans med en partner.

Profil

Veronica Löfnertz

Ålder: 40 år.

Gör: Arbetssökande.

Favoritplagg: Klänning.

Snyggaste färgen: Blå.

Förebild: Ulla Olofsson. Hon fick mig att börja tro på mig själv och är orsaken till att jag har kommit så här långt. Ulla var en av mina lärare på Jämshögs folkhögskola.

Visa mer...