Skolan ska spara – personal kan sägas upp: ”Är själv orolig”

Karlshamn Artikeln publicerades
Patrik Håkansson, förvaltningschef är orolig.
Foto: Gunnel Persson
Patrik Håkansson, förvaltningschef är orolig.

BUS-nämnden går 9 miljoner back i år.

2019 får de 10 miljoner kronor mindre att röra sig med, likaså gymnasienämnden.

– Det är svårt att utesluta att minska ner antalet anställd. Det är den stora kostnaden, säger Patrik Håkansson, förvaltningschef.

I höst har en del vakanta tjänster inte tillsatts liksom föräldralediga tjänster, allt för att minska underskottet. I nuläget pekar slutresultat på minus nio miljoner kronor. Tiden är knapp.

– Vi kommer inte att fixa det, säger Patrik Håkansson, förvaltningschef.

I den föreslagna budgeten, framlagd av koalitionen bestående av S, C och MP för 2019, minskar skolans resurser. Budgeten är ännu inte är klubbad i fullmäktige.

Förvaltningschefen utesluter inte att personal kan komma att sägas upp. Eventuella uppsägningar kommer dock inte visa på besparingar under nästa år. Att spara in pengar är ohyggligt svårt i det korta perspektivet menar förvaltningschefen:

– Att säga upp fast anställda kommer inte ge resultat i närtid. Processerna tar upp till sju till åtta månader och sedan har du en uppsägningstid på tre månader.

Även gymnasienämndens budget minskar med tio miljoner kronor. Här ska man bland annat se över programmen.

– Att avveckla ett program tar tre år, de som har påbörjat sin utbildning måste gå klart den.

Vad gör ni nu?

– Hela verksamheten ligger öppen nu. Vi ska ta fram förslag på vad vi kan göra med tillhörande konsekvensbeskrivningar. Sedan får politiken fattar beslut.

Föräldrar och elever?

– De kommer att påverkas Jag är själv orolig över hur det här kommer att slå, säger Patrik Håkansson.

Det ekonomiska läget är ansträngt.

– Det här är den största utmaning jag varit med om under hela mitt yrkesliv, säger Patrik Håkansson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.