Plan för bostäder på Sternö väckte debatt

Karlshamn Artikeln publicerades
Bodil Frigren Ericsson (L) ville ha en ordentlig kostnadsberäkning för saneringen inför ett eventuellt bostadsbyggande.
Foto: Gunnel Persson
Bodil Frigren Ericsson (L) ville ha en ordentlig kostnadsberäkning för saneringen inför ett eventuellt bostadsbyggande.

Beslutet om att ta fram en ny detaljplan för bostäder på Sternö väckte debattivern på årets första kommunfullmäktigesammanträde.

Kritikerna vädrade oro för att projektet kan bli dyrt.

Som Sydöstran tidigare har berättat vill kommunledningen att man ska frångå de tidigare planerna på att skapa en marina i det gamla stenbrottet. Det nya budet är att satsa på bostäder intill vattnet.

Förslaget var därför att besluta om att ta fram en ny detaljplan för området som ska möjliggöra byggandet av bostäder.

Det var dock flera politiker som ville att ärendet skulle återremitteras, bland andra Bodil Frigren Ericsson (L).

– Det är ordentligt förorenat där. Jag är inte emot förslaget om bostäder, men jag vill se en kostnadsberäkning för saneringen.

Även Magnus Gärdebring (M) ville se fördjupade undersökningar innan man går vidare och ta fram en detaljplan.

– Jag gör bedömningen att det inte kommer att försena arbetet alls.

Görgen Lennartsson (SD) ville också ha en återremiss. Han menade att det inte var rätt att lägga resurser på att detaljplanera området, på vad han ansåg, osäkra grunder när det finns andra detaljplanearbeten att lägga krutet på.

Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) menade dock att det är i själva detaljplanearbetet som man får klart för sig omfattningen av saneringskravet.

– Säg ja till detaljplanen så utförs de utredningar ni efterfrågar.

Byggnadsnämndens ordförande Jan Bremberg (S) påpekade att det är just i detaljplanen man pekar ut var det kan bli aktuellt att bygga och att det därför är först då man kan säga var och hur mycket man måste sanera.

Ärendet gick till votering. Där blev det en klar seger för förslaget att påbörja ett detaljplanearbete.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.