Blekingepolis dog i våldsam krasch

Karlshamn Artikeln publicerades
7 bilder
Foto:Jens Christian

Sent natten mot tisdag krockade en polisbil under utryckning utanför Hässleholm – polismannen från Blekinge avled senare av sina skador.

Det var vid 00.39 natten mellan måndag och tisdag som en polisbil i tjänst kolliderade med en lastbil på väg 24 mellan Röke och Hörja utanför Hässleholm.

Vid 03.30 uppgav Skånepolisen på sin hemsida att mannen, som bor och arbetar i Blekinge, hade avlidit av sina skador. De anhöriga till mannen ska ha blivit underrättade.

I dag vajar flaggorna på halv stång i hela polisområdet region Syd.

Föraren till lastbilen fördes till sjukhus för vård, oklart med hur allvarliga skador. Två polishundar fanns i bilen, en av dess var tvungen att avlivas efter olyckan medan den andra hunden klarade sig.

– Vi kunde prata lite med chauffören på platsen. Han var så klart väldigt påverkad av vad som hade hänt, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till Kristianstadsbladet.

Det är ännu oklart vad som orsakade trafikolyckan som nu kommer att utredas.

Polismannen jobbade som hundförare och tillhörde sydvästra Götaland, där Karlshamn, Kristianstad, Hässleholm, Ljungby och Eslöv ingår.

Polisen var under utryckning till en annan trafikolycka när kollisionen med lastbilen inträffade.

Vill ni gå ut med uppgifter om ålder på polismannen?

– Jag har inte de uppgifterna själv. Det är inte någon gammal kollega, säger Mikael Persson.

Hur hanterar ni en sådan här situation?

– De patruller som har varit på platsen inatt kommer att få ha avlastningssamtal med en särskild person som hanterar svåra situationer. Vid ett senare tillfälle blir det debriefing. Inatt fick vi hjälp från andra polisområden som tog över ärendet och vi har själva underättat anhöriga i området, säger Mikael Persson.

Övriga omständigheter kring olyckan är ännu oklara och kommer att utredas vidare.

– Ja, det kommer att utredas precis som alla olyckor. Polisbilen är tagen i beslag och så fort man bärgat lastbilen kommer den också att tas i beslag. Det är ingen brottsrubricering i nuläget, utan det utreds som en trafikolycka, säger Jimmy Modin, vid polisens ledningscentral.

Under räddnings- och bärgningsarbetet stängdes väg 24. Vägen öppnades igen vid klockan 07.50.