Fältpoliser: "Vi klarar inte den akuta verksamheten"

KARLSHAMN Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Johan Hultgren

Flytten av poliser till Malmö påverkar Karlshamns lokalpolisområde. Ledningen anser att man klarar av den akuta verksamheten, medan personalen larmar om att man inte gör det.

Lokalpolisområde Karlshamn, som omfattar kommunerna Karlshamn, Sölvesborg, Olofström och Bromölla, fick under sommaren tio nyutbildade poliser som skulle förstärka organisationen. Gränsbevakningen i Malmö kräver dock extra resurser, vilket inneburit att nio av de nya poliserna fram till i februari nästa år kommer att arbeta i just i Malmö.

Per Elmberg, facklig företrädare på polisen i Karlshamn, vittnar om hur medlemmarna på fältet ser på möjligheten att klara av uppdraget med akuta utryckningar, det som kallas kallade IGV.

– När jag pratar med mina medlemmar känner inte de att de kan fullfölja det uppdraget.

Under minibemanningen finns en patrull som utgår från Karlshamn. Det innebär att personalen kan hamna i utsatta situationer när det händer något i närområdet och man måste förlita sig på förstärkning från annat håll.

– Om det skulle smälla till och patrullen kommer i underläge får de vänta på hjälp, konstaterar Per Elmberg.

Det kan också uppstå bekymmer vid gripanden när det är flera gärningsmän som ska gripas och bara en patrull finns i närområdet. Transporten av misstänkta kan bli problematisk.

– Man strävar efter att ha en människa i bilen. Det har att göra med säkerhet och att flera personer inte ska ha möjlighet att snacka ihop sig. I ett sådant fall får man vänta på förstärkning, säger Per Elmberg.

Andra uppgifter där poliserna upplever bekymmer är vid trafikolyckor. Den lokala bemanningen tas i anspråk för att göra avspärrningar och att man inte samtidigt kan göra nykterhetskontroller och ta vittnesuppgifter.

Anders Knutsson, lokalpolisområdeschef i Karlshamn, delar inte medlemmarnas syn.

– Vi klarar vårt åtagande när det gäller ingripandeverksamheten.

Han förklarar att polisområde Karlshamn i den nya organisationen ingår i en gränslös organisation där lokalpolisområde Karlshamn samarbetar med lokalpolisområdena i Ljungby, Kristianstad, Hässleholm samt Eslöv. Tanken är att man ska stötta varandra när det behövs extra resurser.

– I det här större området ligger minimibemanningen på sex patruller, säger Anders Knutsson.

Han menar att det inte skiljer sig så mycket från den minimibemanning som fanns innan omorganisationen då tre bilar skulle serva hela Blekinge.

Enligt Anders Knutsson är det inte den akuta verksamheten utan det brottsförebyggande arbetet som blir lidande av polisflytten till Malmö.

– Det är där vi får prioritera. Det är vår synlighet och trafikkontroller och likande som blir lidande.

Det faktum att det kan bli mycket transporter, bland annat till följd av att närmaste arrestlokal finns i Kristianstad, är något man får leva med.

– Sedan önskar alla att det fanns fler resurser och att man slapp transporterna. säger Anders Knutsson.

Fakta

En patrull i Karlshamn

I lokalpolisområde Karlshamn finns 19 personer i yttre tjänst. Där ingår gruppchefer som fungerar som yttre befäl och har en ledande och inte ingripande roll.

Endast en av de tio nya poliser som kom i somras blev kvar. De andra är utlånade till Malmö.

Även Karlkrona har fått låna ut nya poliser till Malmö. Där handlar det om tre personer.

Vid minimibemanning finns en patrull, en bil med två poliser, som utgår från Karlshamn.

Tanken är att man ska kunna få hjälp med extra resurser från något av de andra fyra lokalpolisområdena som ingår i polisområde sydöst.

Visa mer...