Pontus kom tvåa i yrkesförar–SM

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Pontus Nilsson, 18 år, hamnade på en andraplats. Han var bara två poäng efter vinnaren.
Foto:Pressbild
Pontus Nilsson, 18 år, hamnade på en andraplats. Han var bara två poäng efter vinnaren.

Med bara två poäng mindre än vinnaren hamnade Pontus Nilsson, 18 år, på en andraplats i kvaltävlingen till yrkesförar-SM.

När den femte och sista kvaltävlingen till Sverigemästerskapet för unga yrkesförare var avslutad stod det klart Pontus Nilsson, som går fordonsprogrammet med inriktning transport, kom tvåa med 131 poäng.

– Det kändes klart lite surt att man var så nära att vinna. Men nu i efterhand känns det väldigt roligt att jag fick en så bra placering. Det är ett kvitto på vad man kan, säger Pontus Nilsson.

Transportelever från tio olika gymnasieskolor i södra Sverige deltog i tävlingen. Denna kvaltävling anordnades i Klippan i Skåne.

Eleverna tävlade i moment som lastsäkring, manöverkörning med lastbil och truck samt teoretiska prov.

– Den roligaste grenen tyckte jag var när vi körde dragbil. Man körde lastbil genom en hinderbana med olika moment. Vi körde bland annat slalom mellan koner och skulle träffa svampar med däcken, förklarar Pontus Nilsson.

Det var transportinriktningens lärare som valde vilka två elever från Väggaskolan som skulle få chansen att delta i tävlingen. Pontus Nilsson och klasskamraten Simon Johansson handplockades.

– Det kändes roligt att bli utvald. Jag gillar att tävla och det var en kul utmaning eftersom många deltar. Man fick visa vad man går för.

Till sommaren ska Pontus Nilsson ta studenten och det finns inga tveksamheter på vad han vill jobba med i framtiden.

– Jag har varit intresserad av maskiner sedan jag var liten. Jag vill bli lastbilschaufför och det finns många inriktningar och mycket man kan bli inom det yrket, säger Pontus Nilsson.

Förutom ära och medalj vann eleverna presentkort och presenter från olika sponsorer.

Klasskamraten Simon Johansson slutade på en femtondeplats med 109 poäng.

Fakta

Om SM-kvaltävlingen

Elever från ett 50-tal av landets gymnasieskolor deltar varje år. De som deltar går fordonsprogrammet med inriktning transport.

Tävlingarna speglar en yrkesförares vardag och innehåller praktiska moment som precisionskörning med lastbil och truck men också teoretiska moment av varierande slag.

Fem kvaltävlingar har anordnats i Sverige i år. Varje kvaltävling har bestått av cirka 20 tävlande. Vinnaren från varje kvaltävling går vidare till yrkesförar-SM som arrangeras i Malmö 2016.

Visa mer...