Premiär för Karlshamns egen regnbågsmässa

Karlshamn Artikeln publicerades

För första gången i Karlshamn hålls i påsk en regnbågsmässa i Carl Gustafs kyrka.
Tanken med mässan är att visa på att Svenska kyrkan är öppen för alla, såväl för heterosexuella som för HBT-personer.
Uppträder gör, förutom lokala förmågor, även artisten Mathias Holmgren.

Präst under mässan, som hålls på skärtorsdagen den 28 mars, är Rebecka Bergman som tror att det kan vara första gången som Svenska kyrkan har en så kallad regnbågsmässa i Blekinge.
– Jag vet inte om någon annan församling i Blekinge har haft det, men i Karlshamn är det nog första gången. Det brukar annars hållas regnbågsmässor i framför allt större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö, så det är i alla fall något som är väldigt nytt här, säger hon.
Mässans inriktning är alltså att visa på kyrkans öppenhet för alla människor, oavsett sexuell läggning. Både homosexuella, bisexuella, heterosexuella och transpersoner ska känna sig välkomna.
– Jag tycker att det är en jätterolig idé. Det är kul med olika gudstjänstformer och här kanske man kan locka andra typer av människor till kyrkan. Jag tänker dels på HBT-personer, men också på människor som annars känner att de inte passar in men som är nyfikna på något nytt som händer, säger Rebecka Bergman.
Hon tror också att mässan kan komma att besökas av personer som är något yngre än de som vanligtvis brukar gå i kyrkan.
– De kanske lockas av att det är något nytt och spännande.
Det bjuds också på musik under mässan. De lokala sångförmågorna Anja Seerbe och Roland Johnsson uppträder liksom den rikskända artisten och före detta Barbados-sångaren Mathias Holmgren.
Tanken på att arrangera en regnbågsmässa väcktes av Majsan Keller, bloggare och festfixare, och Stefan Olsson, ägare av Harrys i Karlshamn, som sedan ställde frågan till Svenska kyrkan i Karlshamn.
– Jag har alltid känt att Svenska kyrkan har varit öppen, men beklagligt nog så känner inte alla samma sak som jag och många önskar att de kunde känna sig mer välkomna. Detta är ett ypperligt tillfälle att locka till sig alla, oavsett läggning och könstillhörighet, säger Majsan Keller och fortsätter:
– Det är bra att Carl Gustafs kyrka i Karlshamn är för öppenhet och för alla. Är det så att man kräver en egen regnbågsmässa för att alla ska kunna känna öppenhet, ja då blir det en regnbågsmässa.
Fotnot: Regnbågmässan ersätter inte veckomässan på skärtorsdagen, den kommer att äga rum ändå. Regnbågsmässan hålls på eftermiddagen och veckomässan på kvällen.