Regionråd kallar till träff

Karlshamn

Det kostar drygt 30 miljoner kronor per år att ha Pågatåg i hela länet. Frågan är om kommunerna och landstinget är beredda att betala.
Regionrådet Mats Johansson, (S), ska nu samla ledande politiker i länet för en träff.

Artikeln publicerades 20 januari 2012.

I gårdagens tidning berättade vi om den utredning som Region Blekinge beställt om förutsättningar för att etablera Pågatåg i hela länet. En första etapp, mellan Kristianstad och Karlshamn, beräknas kosta elva miljoner per år för Blekinges del. Etapp två, Karlshamn till Karlskrona, kostar dubbelt så mycket. Summan blir alltså 33 miljoner kronor årligen.
– Nu vet vi vad prislappen är. Jag ska så fort så möjligt försöka få till en träff med kommunerna. Sedan ska vi fatta beslut i regionstyrelsen, säger Mats Johansson.
– Det är stora summor. Samtidigt kan vi jämföra med det totala trafikutbudet i länet, som för närvarande kostar 200 miljoner kronor, tillägger han.
Mats Johansson uppskattar att det också krävs investeringar för i runda tal 300 miljoner kronor för att få en fungerande kustbana med en turtäthet på ett tåg i halvtimmen. Det handlar bland annat om tre nya mötesplatser. Och det är alltså Trafikverket som ska hosta upp de pengarna.
Region Skåne vill ha besked i frågan under första halvåret 2012.
anders.nilsson@sydostran.se