Rika på erfarenheter efter jätteläger i USA

Karlshamn Artikeln publicerades
Erik Eriksson, Lovisa Wahlfrid Wikingsson, Emma Krejstrup Klüft, Linn Wahlfrid Wikingsson, Tarek Auf der Strasse, Meja Berghall och Viktor Thörnqvist är mycket nöjda med USA-vistelsen.
Foto: Henrik Brandberg
Erik Eriksson, Lovisa Wahlfrid Wikingsson, Emma Krejstrup Klüft, Linn Wahlfrid Wikingsson, Tarek Auf der Strasse, Meja Berghall och Viktor Thörnqvist är mycket nöjda med USA-vistelsen.

Med mängder av upplevelser i bagaget är ungdomarna i Karlshamns sjöscoutkår nu tillbaka från äventyret i USA. Under en månad har de varit på rundresa i landet och deltagit i det gigantiska scoutlägret Jamboree.

Ungdomarna var tillbaka i måndags och har nu börjat landa efter tidsomställningen och alla intryck som finns att smälta.

– Jag sov 15 timmar i går, berättar Meja Berghall.

Gänget åkte för en dryg måndag sedan över till USA för att delta i det stora internationella scoutlägret Jamboree. Totalt reste 1 700 svenska scouter iväg och innan själva lägret delades Karlshamnsscouterna upp i olika grupper tillsammans med andra scouter från södra Sverige.

De grupperna gjorde olika rundresor i landet utifrån olika teman.

– Det var fyra olika spår. Bland annat industriella revolutionen, kolonisationen och amerikanska inbördeskriget som man fick lära sig mer om, berättar Tarek Auf der Strasse.

Han berättar att hans grupp bland annat besökte FN:s högkvarter i New York, något som var en höjdpunkt på resan. För Viktor Thörnqvist, som var i en annan grupp, stack ett annat besök på resan ut.

– Vi var på ett nedlagt järnverk i Pittsburg. Det var en unik upplevelse.

Lägret bjöd på mäktiga samlingar vid olika ceremonier. Här själva invigningen av lägret.
Foto: Privat
Lägret bjöd på mäktiga samlingar vid olika ceremonier. Här själva invigningen av lägret.

Efter att ha rest runt var det dags för själva huvudpunkten, det 12 dagar långa lägret där 47 000 scouter från hela världen samlades. Lägerlivet bjöd på många aktiviteter, men framförallt möten som gav insikter om likheter och olikheter människor emellan.

– Man såg hur olika det är, men också att scouting kan binda samman, säger Tarek Auf der Strasse.

En skillnad man märkte var bland annat könsuppdelningen. Vissa länder, som bland annat USA hade pojk- och flickscouter.

– De har precis börjat blanda, berättar Emma Krejstrup Klüft.

För flera i Karlshamnsgänget är det just mötena med nya människor de tar med sig.

– Jag klickade bra med de nya scouterna. Det var kul att träffa allt folk, säger Linn Wahlfrid Wikingsson som fått nya kompisar runt om i världen.

Fakta

Jamboree

Med undantag för åren under andra världskriget har det vart fjärde år arrangerats världsjamboree sedan 1920.

Vid lägret i USA, som var i West Virginia, deltog scouter från 152 nationer.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.