Ryska bedragare sprider porr i Karlshamns namn

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto:Sydöstran

Förra året i augusti svämmade Karlshamns twitter-hashtag över av porrinlägg. Nu är de ryska kontona tillbaka igen.

Under tisdagen började dussintals ryska fejkkonton sprida porrlänkar och suggestiva meddelanden genom att använda Karlshamns namn på Twitter. Med hjälp av att nämna ortsnamnet i sina inlägg når bedragarna ut till alla de som söker efter inlägg om Karlshamn eller prenumererar på stadens Twitterflöde.

Bilderna som postas hänvisar till en hemsida som tvingar upp nakenbilder på användarens skärm, och ber sedan om kreditkortsuppgifter för att få ta del av porrtjänsten de säger sig erbjuda.

I vanliga fall används Karlshamns hashtag främst av kommunen, föreningar och privata aktörer som vill sprida information om sin verksamhet till stadens invånare. Kommunens kommunikationsenhet är medveten om att problemet med de ryska nätbedragarna finns.

– Hashtagen är fri. Det är både styrkan och svagheten med den, sa Daniel Lenneér som ansvarade för kommunens sociala medier när Sydöstran skrev om problemet i fjol.

Då rörde det sig om en liknande porrvåg, även den gången i augusti. Sedan har det under året varit lugnt, tills nu. Om det finns ett samband mellan de två attackerna vet man inte.

Privatpersoner uppmanas att inte klicka på, sprida vidare eller gilla inläggen. Den som vill ha kommuninformation utan spammet kan gå in på det konto där kommunen postar sina tweets, @Karlshamnskmn.