Sandelius sparar inte på krutet

Karlshamn Artikeln publicerades
Drängen Axel (Niklas Holtne) och nygifte Rudolf (Mats Sandelius) smider planer.
Foto:Gunnel Persson
Drängen Axel (Niklas Holtne) och nygifte Rudolf (Mats Sandelius) smider planer.

Efter tio år med populära Astrid Lindgren-föreställningar rör sig Sandelius Kultur och Nöje i år utanför den barnvänliga boxen med en fartfylld fars. I går var det premiär för årets sommarteater "Bakom lås och boom".

Efter en något regnig söndag fick de knappt 200 personerna som kommit för att se premiären av "Bakom lås och boom", eller "Fan, flickan och flaskan" som den också kallas, njuta av en solig och till synes felfri föreställning.

De senaste åren har paret Sandelius sommarteatrar hållit till i Bellevueparken, men i år återvänder ensemblen till Skottsbergska gården, där sommarteatrarna först hade premiär för 10 år sedan. Den välbevarade köpmannagården från 1700-talet gör sig bra som kuliss till den här bröllopshistorien, som likväl utspelar sig i mitten av 1900-talet. Rudolf och Ingrid Johansson har precis gift sig och vaknar upp en till synes vanlig söndagsmorgon på gården – men som vanligt i buskisvärlden är allt givetvis inte frid och fröjd. Rudolf står i skuld till den självgode grannen Sigvard, går på jakt efter den sista spritflaskan med drängen Axel och dessutom kommer prästen på besök för att den svärande och drickande Rudolf ska kunna knipa åt sig rollen som kyrkvärd. Samtidigt planerar Ingrid en alldeles speciell bröllopsresa.

Det är en klassisk fars med smarta förväxlingar och alla de stereotypa buskiskaraktärer vi har sett förr – den kyrkliga men stränga hustrun som får städa upp efter sin slarver till karl, till exempel. Det fungerar trots allt fortfarande och allt känns mycket proffsigt utfört hela vägen igenom.

Det ska dock nämnas att på årets föreställning gör familjer bäst i att lämna de minsta hemma. Efter 10 år med Astrid Lindgren har Sandelius tagit steget in i vuxenvärlden.

Totalt spelas 12 föreställningar fram till och med den 26 juli.

SOMMARTEATER

Bakom lås och boom

I rollerna:

Mats Sandelius

Elin Sandelius

Ann-Caroline Fandrey

Britta Lindgren

Niklas Holtne

Per-Anders Gustafsson

Regi: Mats Sandelius och ensemblen

Musik: Johan Harding

Visa mer...