Sköldpaddor är Peters hobby

KARLSHAMN Artikeln publicerades

Sugen på en grekisk sköldpadda som husdjur? Peter Svensson i Karlshamn är nu en av två i hela Sverige som har fått tillstånd av länsstyrelsen att bedriva handel med den utrotningshotade arten.

Strax utanför de norra delarna av centrala Karlshamn bor Peter Svensson, välkänd i stan som trumlärare på den kommunala musikskolan. I hans trädgård finns en utomhushage där hans sköldpaddor vistas dygnet runt under den varma årstiden.

Men nu är den tom. I stället har han tagit in djuren för att förbereda dem inför vinterns dvala. Avelsgrupperna har fått ta plats i den gamla matkällaren medan nytillskotten finns inne i huset.

I ett akvarium i köket med en UV-lampa på som ger ultraviolett strålning och värme lever två nykläckta sköldpaddor, bara några veckor gamla.

– Sedan har jag också flera ägg i äggkläckaren, säger Peter Svensson och visar att där är nya sköldpaddor på gång.

Men dessa ska han sälja. Och det har han all rätt till. Nyligen beslutade länsstyrelsen att ge honom tillstånd till att bedriva handel enligt artskyddsförordningen med sina grekiska sköldpaddor.

– Vad jag vet är det bara jag och en till uppfödare i hela Sverige som har detta kvalitetsbevis, säger han.

Peter Svensson berättar att han skickade in en utförlig ansökan på 25 sidor med dokumentation om lokalerna som han har djuren i och hur han sköter dem och så vidare. Både en naturvårdshandläggare och en djurskyddshandläggare har kommit på besök och bedömt anläggningen och hans sätt att hantera djuren som lämplig.

Han säger att köparna ofta är ganska välbeställda föräldrar med barn eller yngre tonåringar som är pälsdjursallergiker.

– Men detta är inget som jag gör för pengarna, även om det är bra när man går runt. Elförbrukningen kostar ändå en del.

Uppfödaren själv är också han pälsdjursallergiker, men första sköldpaddan skaffade han först när han var i 25-årsåldern. Innan dess hade han testat att ha ödlor och ormar, men det passade inte honom bland annat för att han tyckte att det var lite omständligt med ormar eftersom de måste matas med animalisk föda.

– Dessa sköldpaddor är helt vegetariska och det bästa fodret är ogräs som till exempel maskrosor.

Peter Svensson tycker att sköldpaddor är ett väldigt praktiskt djur att ha att göra med.

– De är väldigt lättskötta.

Av alla sköldpaddor som han har haft och har finns det en som är lite extra speciell för honom. I november 2011 föddes Enok som fått namnet med anledning av att Peter Svensson som liten läste en barnbok om en sköldpadda som hette just Enok.

– Det är min förstfödda. Sköldpadda då. Jag har en annan förstfödd också, Tobias heter han, men Enok är min första sköldpadda.

Fakta

Grekisk sköldpadda

Rasen östlig grekisk sköldpadda, på latin "Testudo hermanni boettgeri", är en landsköldpadda som kommer från Grekland och har sin naturliga hemvist i stora delar av Balkan och medelhavsområdet.

Djuren har brun- och gulmönstrade ryggsköldar med isolerade svarta fläckar och blir i genomsnitt 15–20 centimeter lång. Honornas vikt ligger oftast på dryga kilot, medan hanarna brukar väga runt 500–700 gram.

Landsköldpaddor är särskilt långlivade djur och kan leva så länge som 70–100 år.

Visa mer...