Söker svar om välgjord stenyxa

Karlshamn ,
Harald Harrysson vill gärna veta mer om stenföremålet.
Foto: Henrik Brandberg
Harald Harrysson vill gärna veta mer om stenföremålet.

När Harald Harrysson lästa om fyndet av en stenåldersyxa på Eriksberg slog det honom: ”En sån där har ju jag också”.

Han har dock sparsmakat med information om stenbiten han fick i arv efter sin mor och hoppas nu att Sydöstrans läsare kan bidra med information.

Sydöstran skrev för en tid sedan om det fynd som gjordes på Eriksberg. En yxa från stenåldern hittades efter att vildsvin varit och bökat runt i ett område. Karlshamnsbon Harald Harrysson läste om fyndet och tyckte att bilden var väldigt lik den stenbit ha själv hade.

– Min mamma hade den jättelänge. Jag fick den när hon gick bort 2006.

Foto: Henrik Brandberg

Harald Harrysson vet inte var hans mor fick föremålet ifrån. Hon var född utanför Lammhult i Rörvik, men det är oklart om fyndet kommer från de trakterna.

Harald Harrysson tycker att det är en fascinerande tanke att det skulle kunna röra sig om en stenyxa med flera tusen år på nacken. Han vill gärna ha mer information om det bearbetade stenföremålet.

– Hur har de kunnat göra hålet så välslipat. De hade ju inga verktyg. Det är verkligen välgjort.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.