Sommarjobbare hjälper idrottsföreningar

Karlshamn Artikeln publicerades
Nellie Johansson, Rashid Raffihi och Mohammad Zeiaei hjälte Stigmännen med deras stora orienteringstävling.
Foto:Johan Hultgren
Nellie Johansson, Rashid Raffihi och Mohammad Zeiaei hjälte Stigmännen med deras stora orienteringstävling.

Arbetet med en idrottsförening kan ge många nyttiga erfarenheter. Nu har ett gäng ungdomar fått möjligheten att sommarjobba med idrottsevenemang.

Under sommaren kommer 19 ungdomar att jobba med att hjälpa olika idrottsföreningar och delta i deras evenemang. Det speciella sommarjobbet är en frukt från ett samarbete mellan Blekinge idrottsförbund, SISU idrottsutbildarna och Landstinget Blekinge.

– Vi har sju ungdomar som ska jobba i Karlshamn och 12 i Karlskrona. Förutom att arbeta ute med föreningarna får de även teoretiska utbildningar i bland annat ledarskap och värdskap, säger Sofia Swartz från Sisu idrottsutbildarna och projektet Idrottsdestination Blekinge.

I år deltar föreningar från Karlshamn och Karlskrona, men målet är att även föreningar från andra kommuner ska kunna vara med i framtiden. Ungdomarnas erfarenheter från feriearbetet ska samlas in och utvärderas.

– I slutet ska vi ha ett möte för att knyta ihop säcken och se vad vi kan dra för lärdom från sommaren, säger Sofia Swartz.

Den här veckan är sommarjobbarna från Karlshamn i full gång med att hjälpa Stigmännen inför en stor tävling som går av stapeln i helgen. De har fått sätta ut kontroller i skogen och märka kartor som ska användas av deltagarna.

Under onsdagen jobbade Nellie Johansson från Asarum i Stigmännens klubbstuga tillsammans med Rashid Raffihi och Mohammad Zeiaei. De tycker att sommarjobbet har varit givande så här långt och kan se många användningsområden för sina nyvunna kunskaper.

– Jag har redan läst ledarskap i skolan, men framförallt utbildningen i värdskap är riktigt nyttig. Dessutom är jobbet roligt, ingen dag är den andra lik, säger hon.

Per-Gunnar Bengtsson från Stigmännen är positiv till initiativet. Sommarjobbarna har bidragit med värdefull arbetskraft.

– Och så känns det bra att kunna ge dem en meningsfull syssla som de kan ha nytta av senare i livet, säger han.

Fakta

Idrottsdestination Blekinge

Sommarjobben på idrottsföreningarna genomförs genom det ettåriga projektet Idrottsdestination Blekinge. Projektet stöds ekonomiskt av Landstinget Blekinge.

Involverade föreningar är Stigmännen, Karlshamns Simklubb, Mörrums HK, KK Eskimå, Karlskrona-Lyckå Ridklubb, Team Blekinge/OK Orion samt IFK Karlskrona/FK Karlskrona.

Visa mer...