Tecknaren som utmanade Hitler

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Stugan ligger vackert med böljande natur och havet inpå knuten. Här jobbade Ragnvald Blix med sina teckningar. I dag förvaltar Rikke Petersson och hennes make stugan.
Foto:Gunnel Persson
Stugan ligger vackert med böljande natur och havet inpå knuten. Här jobbade Ragnvald Blix med sina teckningar. I dag förvaltar Rikke Petersson och hennes make stugan.

Hitler och hans hantlangare har varit mål för många karikatyrer. En av de första som vågade trotsa naziledaren var norrmannen Ragnvald Blix. Flera av teckningarna gjorde han i sin stuga i Guö.

I år fyller tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen 250 år i Sverige. För att hylla det fria ordet släpps i augusti boken "Karikatyrtecknaren som utmanade Hitler" av Rikke Petersson.

Vi träffar henne i en sommarstuga ute i Guö. Huset ligger väl dolt från omvärlden och tillhörde en gång Ragnvald Blix. Rikke visar runt i stugan, som i det närmsta är en tidskapsel från en svunnen tid.

– Här kommer kaffe i Ragnvalds koppar, säger hon och ställer ner några blåvita koppar på ekbordet.

Hon och maken tog över stugan när Ragnvalds hustru gick bort, Rikkes familj bodde grannar med paret en gång i tiden. På väggarna finns flera teckningar och porträtt av tecknaren. Rikke visar hörnet där Ragnvald brukade sitta och jobba, med utsikt över tomten och havet.

– Han började jobba på onsdagen, gick helt in i arbetet på torsdagen och var inte kontaktbar på fredagen. Sedan var det fest och på måndagen började allt om igen. Han var nog inte helt lätt att leva med.

Totalt gjorde han runt 5 000 teckningar och Rikke har gått igenom ansenlig del av dem. Hennes första utställning med tecknarens bilder arrangerades redan år 1995, i tyska Münster. I Tyskland är intresset för hans politiska bilder stort och några år senare arrangerades en ny utställning, den gången i Berlin. Rikke har även haft utställningar i bland annat Karlshamn, Oscarsborg i Norge och Göteborg.

Vad är det då som gör Ragnvald Blix så speciell? Rikke berättar att han började teckna som barn och hamnade ganska snabbt i trubbel på grund av sina åsikter och vilja att uttrycka sig med pennan. Bland annat gjorde han en satirteckning av den svenske kronprinsen då Norge fortfarande var i union med Sverige. När han fyllde 20 flyttade Ragnvald till Paris där han gjorde sig ett namn genom att tolka Da Vincis Mona Lisa på ett humoristiskt sätt.

Karikatyrerna blev fler och fler och när Hitler och hans nazister tog över makten i Tyskland på 30-talet förstod han snabbt att framtiden inte såg ljus ut för Europa.

– Han har gjort många uppmärksammade teckningar som speglar naziregimen och deras brott. De fick stor spridning, men blev också förbjuda på många håll.

Efter Tysklands invasion av Norge förbjöds alla nyheter som på något sätt talade emot nazisterna och deras lydregering styrd av Vidkun Quisling.

Han började teckna karikatyrer under pseudonymen Stig Höök och figurerade bland annat som illustratör till det förbjuda häftet Håndslag - fakta og orienterig for Nordmenn som gavs ut i Sverige men smugglades in i Norge.

– Påträffades man med ett exemplar blev man avrättad, säger Rikke Petersson.

Nu är hennes bok om författaren färdig och tryckt. Många har velat ge ut boken, men till slut blev det Folkuniversitetets Akademiska Press som står som utgivare. Den närmare 300 sidor långa boken finns för tillfället i 1 000 exemplar, men Rikke utesluter inte att det kommer behövas fler.

– Det kan även bli aktuellt med översättningar till inledningsvis tyska och norska, säger hon.

Boken är ett gediget hantverk där Rikke har gjort ett axplock ur Ragnvalds karriär. Hon har även skrivit kommentarer till varje bild och satt dem i en historisk kontext.

– Jag vill att läsaren ska roas och undervisas, förhoppningsvis får man lära sig något nytt, säger hon.