Tegners flygel flyttar in på Montessori

Karlshamn Artikeln publicerades
– Det blir som att Alice Tegnérs flygel står på ett levande museum, säger Bengt Norman, ordförande Karlshamns museum.
Foto:Gunnel Persson
– Det blir som att Alice Tegnérs flygel står på ett levande museum, säger Bengt Norman, ordförande Karlshamns museum.

Alice Tegnér skapade sina visor på piano. Nu ska en flygel som tillhört henne skänka musikalisk glädje åt barnen på Montessoriskolan. Astrid von Beetzen, Alice barnbarnsbarnbarn var på plats vid invigningen.

Flygeln är byggd någon gång mellan 1920-1925 av en kunglig och hertiglig hovleverantör från Tyskland. Denna flygel köpte Alice Tegnérs man till henne.

– Alice Tegnér önskade sig en mer exklusiv flygel av sin man. men fick nöja sig med denna. Kan tycka att det var lite märkligt eftersom hon redan var känd under den tiden, säger Astrids pappa, Henning von Beetzen.

Efter Alice död 1943 tog hennes son Torsten, känd sportjournalist, hand om flygeln. Torsten bodde i Stockholm. Efter hans död flyttades den till Astrid von Beetzens mormor i Göteborg och 1980 fick Astrids morfar Kalle ta hand om pianot. Astrids morfar Kalle dog 2009 och efter det förvarades flygeln i ett förråd i Halmstad, där Kalle hade bott.

– Vi skulle kunna ha sålt den men vi ville att den skulle finnas i ett sammanhang så vi tog kontakt med Bengt Norman på Karlshamns museum och frågade om de var intresserade av att ta hand om flygeln, säger Henning von Beetzen.

– Vi hade inte plats på museet så vi letade efter intressenter och Montessoriskolan nappade. Vi har deponerat Alice flygel till dem, säger Bengt Norman.

Både Alice Tegnér och barnbarnsbarnbarnet Astrid von Beetzen har spelat på flygeln.

– Det är en klanglåda, säger Astrid.

– Min morfar lärde mig grundackorden, jag tyckte att det lät rejält när jag spelade, det var coolt. Det känns roligt att fler barn ska få spela på pianot för det var och är en häftig känsla.

Varför behåller du inte det själv?

– Mitt huvudinstrument är fiol.