Therese Enckell: "En ynnest att få jobba med ungdomar och entreprenörskap i kombination"

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto:Johan Hultgren

Under året kommer Therese Enckell som tf. verksamhetschef för Ung företagsamhet i Blekinge och Bromölla att ha huvudansvaret för en stor kull unga företagare. Det är ett uppdrag hon har sett fram emot länge.

1 Berätta lite om din bakgrund.

–  Min bakgrund är inom sälj- och marknadsansvar, bland annat på Commersen. Jag har hela tiden haft ett stort intresse och engagemang i UF-verksamheten. Jag är väldigt glad över att ha fått det här uppdraget nu.

2 Varför brinner du för ungt företagande?

– Det är en ynnest att jobba med ungdomar och entreprenörskap i kombination, man möts av så väldigt mycket energi. När ungdomarna kommer till oss på första mötet, som det här, är de ofta fulla av idéer, men lite blyga och osäkra. När de är klara är de viljestarka och redo för arbetslivet. Det är väldigt inspirerande att se dem växa så mycket av det unga företagandet.

3 Hur är det att starta ett företag som ung människa i dag?

– Jag tror det är lättare i dag, eftersom det finns mycket hjälp att få längs med vägen. Nyföretagarcentrum har många råd att erbjuda och Skatteverket är duktiga på att svara på frågor. Det har även skett en attitydförändring från bland annat kommuner där småföretagarna uppskattas på ett annat sätt än tidigare. Och i skolan finns entreprenörskapet med i läroplanen.

– Men med det sagt säger jag inte att det är lätt att driva ett företag, det finns många utmaningar på vägen.

4 Vilken typ av företag är populärast bland UF:are i dag?

–  Den senaste tiden har vi sett att många ungdomar har ett stort samhällsansvar och startar sociala och hållbara företag. Många har en affärsidé som går ut på att hjälpa andra och inspirera. Det tycker jag är fint att se.

5 I dag är det kickoff för läsårets cirka 400 UF-företagare. Varför tycker du att de har gjort ett bra val?

– De kommer att gå rustade ur det här med kunskaper om att sälja in sig själva och sina idéer. Elever som har drivit ett UF-företag har större chans att bli chefer, de får högre löner och blir mer anställningsbara. De kommer även att bli mer företagsamma, även om de inte väljer att driva ett eget företag efter skolan.