Tio år med opera från New York

Mörrum Artikeln publicerades
Foto:Richard Termine/Metropolitan Opera

I tio år har det sänts opera från New York direkt till Folkets hus i Mörrum. Den 14 oktober är det dags för säsongen att dra i gång.

Publiken på Metropolitan i New York gör sig redo för föreställningen, sätter sig ner och sakta tystnar sorlet.

Samtidigt händer samma sak i Folkets hus i Mörrum, där operan ska visas på direktlänk.

– Det är deras matinéföreställning som kan visas här i Europa. Jag tycker det är kul att det är live. När de tar paus i New York tar vi paus här, och eftersom det kan bli förseningar så får man vara förberedd på att tiderna inte alltid stämmer, säger Elisabeth Fridén, sekreterare i Mörrums Folkets hus.

Hon har inte varit med sedan starten för tio år sedan, men berättar att hon ursprungligen var lite tveksam till konceptet med opera på bioduken. Ganska snabbt ändrade hon åsikt.

– Jag trodde inte att det skulle finnas underlag för något sådant i Mörrum. Men vi har en stor och återkommande publik, operorna är väldigt uppskattade, säger hon.

Vissa av besökarna är långväga. Eftersom de biosända operorna är extremt populära i till exempel Malmö och Stockholm så händer det att besökare som inte lyckats hugga en biljett åker hela vägen till Mörrum för att kolla in kulturevenemanget från andra sidan Atlanten.

Säsongen drar i gång den 14 oktober och som vanligt är det sex föreställningar utspridda fram till april nästa år som väntar publiken. Elisabeth Fridén säger att man försöker välja operor som kan tilltala så många som möjligt, men att det oftast finns minst en smal opera som föreningen går back på.

– Den här gången är det främst berömda operor som visas. Den 14:e blir det "Trollflöjten" och sedan följer "Tosca", "Kärleksdrycken", "La Bohéme", "Cosí Fan Tutte" och "Askungen".

Samtidigt som operahösten börjar startar även säsongen för Svängsta-Mörrum Filmstudio, där Elisabeth Fridén är ordförande. Premiären har redan varit med "Sameblod" och den 15 oktober visas "Manchester by the sea". Ytterligare fyra filmer följer i höst och vinter.

Fakta

Säsongens operor

Trollflöjten - 14 oktober

Tosca - 27 januari

Kärleksdrycken - 10 februari

La Bohéme - 24 februari

Cosí Fan Tutte - 31 mars

Askungen - 28 april

Visa mer...