Tora ser fram emot USA-äventyr

SVÄNGSTA Artikeln publicerades
Lennat Borgström tillsammans med årets stipendiat, Tora Abrahamsson.
Foto:Johan Hultgren
Lennat Borgström tillsammans med årets stipendiat, Tora Abrahamsson.

Årets Lennart Borgström-stipendiat är utsedd. Nu laddar Tora Abrahamsson för ett studieäventyr på andra sidan Atlanten.

Lennart Borgström ville göra något för Svängsta. Därför instiftade han ett stipendium som skulle ge Svängstaelever möjligheten att åka till ett universitet i USA för att studera och vidga sina vyer. Stipendiet delas ut tillsammans med ABU Garcia.

– Jag ville motivera ungdomar att läsa naturvetenskap. Vad man än hittar på i livet är kunskaperna nyttiga, säger Lennart Borgsröm.

När det började bli svårt att få ihop tillräkligt många sökande till stipendiet i Svängsta utvidgades det så att alla elever i kommunen fick möjlighet att söka. I år fanns det tio kandidater och en av dem var Tora Abrahamsson från Mörrum. Hon är mycket glad över att hon blev utvald.

– Jag är uppvuxen med många djur och familjen har inte kunnat resa bort på grund av det. När jag var på en språkresa till Storbritannien fick jag upp ögonen för hur roligt det var att lära sig av andra kulturer och jag kände att det ar något jag ville göra igen, säger hon.

Den nybakade studenten berättar att studierna har varit mycket viktiga för henne och att hon lagt mycket tid på att få så bra resultat som möjligt. Stipendiet ser hon som ett kvitto på väl utfört arbete.

– Jag får faktiskt en tår i ögat, det är precis det jag ville uppnå, säger Lennart Borgström.

Skolan som eleverna får läsa en termin på heter College of William and Mary och ligger i Williamsburg, Virginia. Lennart Borgström bor bara några kilometer från skolan och har bra kontakt med skolledningen. Han säger att Tora har en lärorik höst framför sig.

– Skolan har mycket bra anseende, det är en merit att ha läst där.

Avfärd blir det i slutet av augusti och Tora Abrahamsson har valt ut vilka ämnen hon ska läsa.

– Det blir tyska, drama, genusvetenskap och ledarskap. Jag ser fram emot att plugga något som är ganska annorlunda mot vad jag läste på gymnasiet, och så hoppas jag träffa nya vänner, säger hon.