TV-profilen: "Jag blev PT tack vare Bingo Rimér"

Karlshamn Artikeln publicerades
Mårten Nylén har mycket på gång men tycker om att komma hem till Mörrum och Karlshamn då och då för att varva ner.
Foto:Johan Hultgren
Mårten Nylén har mycket på gång men tycker om att komma hem till Mörrum och Karlshamn då och då för att varva ner.

Han har synts flitigt i TV och hjälper människor att gå ner i vikt med Aftonbladets Viktklubb. Nu avslutar Mårten Nylén en föreläsningsturné runt landet på hemmaplan - i Karlshamn.

Det vore en underdrift att påstå att Mårten Nylén har många järn i elden. Under torsdagen är den personlige tränaren och entreprenören på besök i Karlshamn för att avsluta en 21 städer lång föreläsningsturné. Dagen efter flyger han till Holland för ett nytt projekt.

– Jag gick ju på Väggaskolan så det kändes helt rätt att avsluta turnén här, det är väldigt kul att komma tillbaka till Mörrum och Karlshamn.

Många tv-tittare känner säkert igen Mårten Nylén. Han har varit med och tränat deltagarna i Biggest Loser och senare var han en av programledarna i 5:ans Ninja Warrior. Men det var inte helt självklart att han skulle bli en tv-profil.

– När jag blev tillfrågad om att vara med som tränare i Biggest Loser 2010 sa jag faktiskt nej. Eftersom det handlar om riktiga människor med riktiga problem tyckte jag inte att det passade i tv. Men min vän Tanja Djelevic fick mig att tänka om och inse att jag inte bara skulle kunna hjälpa deltagarna, utan även tittarna att må bättre och våga-vilja-förändra.

Hur startade ditt intresse för träning?

– Jag har haft träningen med mig sedan liten. Min pappa var elitlöpare och morfar var brottare. När jag växte upp spelade jag fotboll, ishockey, handboll och tennis plus massor annat, men utan någon press hemifrån. Men det var först när jag hittade kampsporten som jag verkligen kände att jag hittat rätt.

Du har varit personlig tränare i många år, hur kom du in på den banan?

– Det är faktiskt tack vare min gode vän Bingo Rimér som jag är PT! Han sa till mig att "du är ju bäst på det här med träning så du borde jobba med detta” Då föll polletten ner. Nu har jag jobbat som PT i 15 år och har inga planer på att sluta.

Mårten pratar mycket om att vägen till en frisk kropp börjar med en glad känsla och ett leende.

– Innan jag valde att bli PT började jag med att studera psykologi. Det är viktigt att man mår bra från insidan och ut. Man kan träna kroppen hur mycket som helst men det viktiga är att man mår bra inifrån och ut. Mycket sitter i huvudet, det är viktigt att jobba med självbild och att känna att man är bra som man är. Hos mig startar man alltid förändringen från vart man står idag och efter de förutsättningarna man har just nu.

Genom åren har Mårten Nylén fått en lång rad kändisar att svettas. Några är Will Smith, Wyclef Jean, Carina Berg, Petter och Joel Kinnerman. Den senare fick sin träning inför Hollywoodfilmen Robocop av Nylén.

Du har hunnit med mycket så här långt. Vad blir nästa steg?

– Eftersom den föreläsningsturné som avslutas nu blev så uppskattad har jag redan bestämt mig för att göra en ny turné nästa år. Det blir något helt annorlunda och större mot vad jag gjort tidigare. Jag kommer även fortsätta att jobba med ungdomar. Många har en stillasittande vardag och det oroar mig.

– I november startar jag och min fru Malin en helt ny hemsida, imready.se med träningsråd, inspiration och liknande, allt med utgångspunkten i en sund livsstil.

– Det kommer även bli en och en annan tv-produktion och just nu håller jag på med ett eget projekt på Youtube som heter Ninjalife. Det första avsnittet finns redan uppe, så jag hoppas att många börjar titta och följa där!

Om man vill går det att följa Mårten och alla hans äventyr på Instagram på @martennylen.

Profil

Mårten Nylén

Ålder: "15 i sinnet, 20 i kroppen och 42 i körkortet"

Familj: Frun Malin, dottern Juli 11 år, hundarna Ninja och Nitro.

Bor: Solna, Stockholm. Uppvuxen i Mörrum.

Gör: Personlig tränare, föreläsare och tv-profil.

Visa mer...