Ubåten var en "Whiskey"

Karlshamn Artikeln publicerades
Ubåten var av samma typ som U-137 som gick på grund utanför Karlskrona år 1981.
Foto:ALBERT HÅKANSSON / TT
Ubåten var av samma typ som U-137 som gick på grund utanför Karlskrona år 1981.

Gårdagens snackis blev det ryska sjökort som kommit till Blekinge Sjöfartsmuseum. Nu vet man från vilken typ av båt kortet kommer.

Under torsdagen kunde Sydöstran berätta om ett sjökort över Karlshamns skärgård av ryskt ursprung. Sjökortet hittades när en rysk ubåt skrotades, men från vilken båt det kom var oklart.

Nu berättar Blekinge Sjöfartsmuseum att man har fått ett svar på gåtan.

– Som alla andra solskenshistorier så ingriper ibland ödet, denna gång i form av Anette Eriksson från Mörrum som varit i huvudstaden och då passat på att besöka Fartygsmagasinet i Gamla Stan. Där fick hon se tavlan som vi fått i mail. Freddy på Fartygsmagasinet bad henne förmedla upptäckten till oss i Karlshamn och så var mysteriet löst, skriver Anders Lundquist, ordförande på Blekinge Sjöfartsmuseum.

Fartygsmagasinet var den firma som skrotade ubåten. Enligt museets kontakt rör det sig om en sovjetisk båt av Whiskeyklass, samma som U-137 som gick på grund i Blekinge år 1981.

– Blekinge Sjöfartsmuseum har genom denna historia fått mycket uppmärksamhet, vilket vi naturligtvis är tacksamma för. Vår Facebooksida har haft 9000 besökare som fascinerats av mysteriet, säger Anders Lundquist.