Ung pirat hoppas på vind i seglen

Karlshamn Artikeln publicerades

För ett par veckor sedan grundade 22-åriga Angelica Algdal Piratpartiets ungdomssektion i Karlshamn. Hon börjar i liten skala – men det långsiktiga målet är att påverka politiken lokalt.

På den lila huvtröjan syns Piratpartiets logga tydligt, ett svart segel mot en vit bakgrund. Partiet grundades 2006 och har nått vissa framgångar i framför allt EU-valet.
Representationen i Blekinge har däremot varit ­liten, något Angelica Algdal nu vill ändra på.
– Jag deltog nyligen i Piratpartiets introduktionskurs och var senare även med på en tur till EU-parlamentet. Det tände verkligen en låga, en vilja att förändra och agera lokalt, säger hon.
Därför valde hon att starta upp Ung Pirat i Karlshamn. Med partiet i ryggen ökar möjlighet­erna att nå ut till allmänheten.
Att sprida information är något Angelica kommer att få jobba hårt med den närmsta tiden. Rekryteringen har nämligen gått trögt så här långt.
– Vår största målgrupp är studenter på högskolan under 26 år. Eftersom många här, liksom jag, kommer att bli upphovsmän i framtiden är det svårt att locka student­erna till partiet. Det finns fortfarande många som tror att fildelning är skadlig för till exempel musiker, filmare och spelskapare. Vi anser att det inte stämmer. I stället finns det studier som visar på att spridningen bidrar till ökad försäljning, säger hon.
Ideologiskt har partiet plockat russinen ur den politiska kakan. Åsikter från både höger och vänster blandas friskt. Känslan av att inte riktigt höra hemma i något av de etablerade partierna var det som lockade Angelica till Piratpartiet.
– Jag höll med om vissa frågor, men långt ifrån allt. När jag fick veta mer om Piratpartiet kände jag att det var där jag hörde hemma, säger hon.
En av partiets grundfrågor rör rättigheten att fritt och utan vinstsyfte kopiera och dela med sig av material. Men enligt Angelica ligger ett mycket stort fokus även på frihet, demokratifrågor och rätten att inte bli övervakad.
– I dagens samhälle är det så lätt att övervaka medborgarna, vare sig de vill det eller ej. Det tycker vi är fel och där lägger vi mycket av vårt arbete. Men partiet har även breddats och har nu har vi åsikter om det mesta förutom skatten. Det är mycket att sätta sig in i men det är väldigt intressant. Partiet känns mer relevant nu när vi har en bredare åsiktsbas, säger Angelica Algdal.
Än så länge är ungdomsorganisationen i Karlshamn liten. För att växa tänker Angelica och hennes partikamrater bland annat informera på skolor och i påsk arrangeras ett LAN. Det långsikt­iga målet för Angelica är att kunna påverka politik­en i Karlshamn.
– Jag tänker stanna här, absolut. Jag känner ett ­ansvar för Piratpartiet här i Blekinge och det bästa vore ju om man kunde påverka inifrån. Jag börjar med att gå på alla kommunfullmäktigemöten för att lära mig mer om lokalpolitiken, säger hon.
Hennes hjärtefrågor är utbildning och ungdomsfrågor. För Angelica är teknikundervisningen i skolan av stor vikt.
– Jag tror att vi måste få in tekniken tidigt i skolan och ta tillvara på individ­ens specialintressen. Är någon till exempel intresserad av programmering måste vi kunna utnyttja det. Skolan är väldigt viktig för mig och mitt mål är att kunna jobba politiskt med det, säger hon.