"Utan musiken är jag inte hel"

Karlshamn Artikeln publicerades
För teaterbesökaren i Karlshamn är Anna Melander säkert ett välkänt ansikte. Och om inget annat så har man hört hennes musikaliska tallanger, bland annat som låtskrivare. 4 bilder
Foto:Gunnel Persson
För teaterbesökaren i Karlshamn är Anna Melander säkert ett välkänt ansikte. Och om inget annat så har man hört hennes musikaliska tallanger, bland annat som låtskrivare.

Vid sidan av scenen är hon blyg och framhäver inte gärna sig själv. På scenen är hon en teaterapa av rang. Nu hyllas Anna Melanders insatser för det lokala kulturlivet.

Det råder ingen tvekan om att Anna Melander brinner för, och lever för, musik och teater.

– När jag som barn såg Eva Rydberg uppträda förstod jag att teater var något som jag ville syssla med. När jag kom in på Teatersmedjan efter bara ett halvårs väntan kändes det rätt på en gång, säger hon.

I dag är hon 23 år gammal och har genom flera val i livet flyttat fram musik och teater i främsta rummet. På gymnasiet valde hon estetisk linje med inriktning på musik.

– Men efter gymnasiet kom jag på att jag ville bli läkare. Jag läste ett naturvetenskapligt basår och kom in på läkarutbildningen i Lund. Jag hoppades att i alla fall kunna ha musiken som en hobby samtidigt som jag pluggade.

Verkligheten visade sig dock inte stämma överens med förhoppningarna. Plugget krävde fullt fokus och något extra tid för musik eller teater blev det inte. Då gjorde Anna ett nytt val.

– Teater och musik är en del av den jag är. Utan det är jag inte hel. Istället för att fortsätta utbildningen hoppade jag av och flyttade tillbaka till Karlshamn. Nu har jag två jobb men kan ägna mig åt det jag älskar mest, säger hon.

Mellan jobben som vikarie på Väggaskolan och personal på Coop jobbar Anna som ungdomsledare på Teatersmedjan och som låtskrivare och skådespelare inom det lokala kulturlivet. Just nu är hon aktuell som låtskrivare till sommarteatern Ringaren i Notre Dame på Kastellet.

– Uppdraget är det största jag haft som låtskrivare. Jag gillar ansvaret det innebär.

Nu när du har sett den färdiga pjäsen, är du nöjd med ditt jobb?

– Jag är väldigt självkritisk och när jag satt och lyssnade hörde jag förstås mycket som kunde ha varit bättre och som kunde ha låtit bättre. Självkritiken är både positiv och negativ, det är svårt att bli nöjd men det skapar även en drivkraft att ständigt bli bättre.

– Men för att besvara din fråga, visst är jag nöjd!

På scen har man tidigare kunnat se Anna Melander i bland andra Verateaterns produktioner och i höst är det dags igen, då som både musiker och skådespelare. Om Anna får som hon vill kommer det bli mer av den varan i framtiden.

– Till våren ska jag söka in till musikalutbildning. Det är väldigt hård konkurrens om platserna så det är inte alls säkert att man kommer in. Men jag känner att jag måste prova.

Hon är fullt medveten om hur tuff branschen hon valt är. Vissa uppdragsgivare vill knappt ge betalt.

– När jag tar uppdrag som trubadur händer det ofta att förslaget på ersättning är löjligt lågt. "Det är ju din hobby, du måste ju tycka det är roligt att göra det här" får jag ofta höra. Visst är det roligt, men man måste ju leva också.

Ett välkommet tillskott i kassan får hon nästa vecka då hon tilldelas 10 000 kronor ur "Karlshamns musik- och teaterfond". Priset har delats ut två gånger tidigare i den nuvarande formen och Anna är den första kvinnan som får det. Hon är väldigt positiv till att kommunen väljer att hylla kulturarbetare.

– Jag tycker det är fruktansvärt bra att stipendiet finns. Många går säkert runt och undrar om de räcker till och om deras arbete är bra. Priset blir ett erkännande och en push att fortsätta kämpa.

Profil

Anna Melander

Ålder: 23.

Bor: Karlshamn, uppvuxen i Asarum.

Familj: Mamma, pappa, syster och sambon Mattias.

Aktuell: Låtskrivare på sommarteatern, kulturpristagare.

Drömjobb: "Jag vill verkligen jobba på Fredriksdalsteatern i Helsingborg."

Förebild: "Jag har alltid sett upp till Eva Rydberg. Hennes minspel och energi på scenen är väldigt inspirerande. Många har sagt att de ser mycket av Eva i mina framträdanden."

Favoritkompositör: Lloyd Webber.

Visa mer...