Valpar levde bland avföring – ägaren får inte dem tillbaka

Karlshamn Artikeln publicerades

Hunden och de sex valparna levde bland smuts och intorkad avföring.

Efter att djuren omhändertagits har ägaren städat upp bostaden och länsstyrelsen har beslutat att han ska få behålla hunden.

Efter att ha fått in flera anmälningar beslutade länsstyrelsen att göra en djurskyddskontroll i den aktuella bostaden. Man fann en vuxen blandrastik som hade sex valpar.

Inspektören kunde konstatera att renhållningen i bostaden var kraftigt eftersatt. Valparna hölls i köket där det var fult av färsk och gammal intorkad avföring på golvet. Man noterade också att den vuxna hunden saknade tillgång till dricksvatten.

Kontrollen ledde till att myndigheten fattade beslut om att omedelbart omhänderta samtliga djur. Hundägaren hörde efter det av sig flera gånger till länsstyrelsen och skickade in bilder som visade att bostaden städats.

Han meddelade vidare att han planerade att kastrera hunden. Länsstyrelsen tog intryck av den ångerfulle ägarens bättring och beslutade därefter att han skulle få tillbaka hunden. Valparna behöll man dock.

Nu har myndigheten fattat beslut om att förelägga ägaren att se till att det fortsättningsvis hålls rent och att en god hygien upprätthålls kring hunden. Han ska också se till att det finns tillgång till dricksvatten inomhus.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.