Var rädd om dina ögon

Karlshamn Artikeln publicerades
Gunbritt Strömgren, legitimerad optiker på Smarteyes i Karlshamn, berättar hur du ska sköta dina ögon.
Foto: LENA EHRING
Gunbritt Strömgren, legitimerad optiker på Smarteyes i Karlshamn, berättar hur du ska sköta dina ögon.

Många tar ögonen för givna. Men synen är ett av de viktigaste sinnena vi har och det finns en hel del vi kan göra för att främja den.

Gunbritt Strömgren, legitimerad optiker på Smarteyes i Karlshamn, upplever att många inte tänker på sina ögon förrän de får problem.

– Synen är bland de viktigaste sinnena vi har, därför bör vi förebygga i den mån det går, säger hon.

Det finns en hel del vi kan göra för att gynna den. Hygienen är viktig.

– Peta dig inte i ögonen med smutsiga fingrar. Då kan du få infektioner och virus, berättar Gunnbritt.

Ät en allsidig kost. Omega-3 och antioxidanter är bra för synen. Det är också nyttigt att vistas utomhus regelbundet.

– Sitt inte bara inom fyra väggar. Luften inomhus är torr och kan göra dig torr och irriterad i ögonen, säger hon.

Många har problem med torra ögon och det kan bero på en torr arbetsmiljö, ventilationsproblem eller att de vistas för lite utomhus. Vissa kan bli hjälpta av tårersättningsdroppar. Har du stora problem kan optikern skicka dig vidare till en ögonläkare.

Att ha rätt skärpa på glasögonen är också väsentligt. Annars kan du få huvudvärk och bli irriterad i ögonen. Men allt är individuellt. Barn upp till 19 år bör kolla sin syn en gång om året. Vuxna bör göra det minst vart tredje år och är du över 40 år bör du kolla den minst vartannat år.

Kontrollera din syn regelbundet.
Foto: LENA EHRING
Kontrollera din syn regelbundet.

Men det är inte bara skärpan som är viktig utan även att ha rätt skydd på glasen. Du bör ha antireflex och hårdhetsbehandling för att se bra. Det finns även en behandling som kan läggas på som reducerar blått ljus från bland annat skärmar. Kör du ofta bli kan det dessutom vara bra att skaffa glaset som heter drive som är anpassat för körning.

UV-skydd är bra att ha.

– Solens strålar är farliga. Om du är ute utan något skydd kan det påskynda mognaden av gula fläcken och grå starr, säger Gunnbritt.

Det finns även en stark koppling mellan förändringar i gula fläcken och rökning. Den näst vanligaste orsaken till blindhet är dock grön starr som är ärftlig. För att upptäcka den mäter optikerna trycket i ögat men du kan vara drabbad trots att trycket är normalt.

Sitter du mycket framför en dator kan det vara befogat att skaffa terminalglasögon. Symtom som tyder på att du behöver det är irriterade ögon, huvudvärk samt trötta och svidande ögon och ökad ljuskänslighet.

Misstänker du att du behöver terminalglas, prata med din arbetsgivare och vänd dig till en optiker.

När du sitter långa stunder framför en skärm är det bra att ta pauser och lyfta blicken var 20:e minut för att ögonmusklerna ska få jobba.

– Vi behöver växla mellan olika avstånd. Lyft blicken och fixera på något annat cirka 20 meter bort. Annars kan du få trötta och irriterade ögon.

Ett bra sätt att hålla koll på ögonen är att gå till en optiker regelbundet. Då minimerar du risken för problem.

– Upptäcker vi att något inte stämmer skriver vi en remiss till ögonläkaren.

Fakta

Ögonen

• Peta inte i ögonen med smutsiga fingrar.

• Ät en allsidig kost med omega-3 och antioxidanter. Blåbär och broccoli är bra för ögonen.

• Vistas utomhus regelbundet. Ta även pauser var 20:e minut och fixera blicken cirka 20 meter bort.

• Se till att ha rätt skärpa på glasögonen. Barn upp till 19 år bör kolla synen en gång om året. Vuxna upp till 40 år ska göra det minst vart tredje år. Är du över 40 år bör du kolla den minst vartannat år.

• Ha rätt skydd på glasögonen. Du bör ha antireflex, hårdhetsbehandling samt UV-skydd. Det finns dessutom skydd mot blått skärmljus och glas som är bättre vid bilkörning.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.