Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vill täcka in gifter på Piren

Föroreningarna i marken på Östra Piren är så omfattande att det måste till åtgärder. Netportchefen Samuel Henningsson hoppas få grönt ljus för en metod som inte ska påverka bygget av nästa etapp.
Karlshamn • Publicerad 12 december 2017 • Uppdaterad 13 december 2017
I oktober togs prover på ett flertal platser i det område där nästa etapp ska byggas.
I oktober togs prover på ett flertal platser i det område där nästa etapp ska byggas.Foto: Gunnel Persson

Det var i mitten av oktober i år som personal från konsultfirman Tyréns tog prover på marken i olika gropar på Östra Piren. Bakgrunden till det var att Miljöförbundet Blekinge väst ville ha en mer genomgående miljöundersökning inför nästa etapp som ska byggas. Någon sådan gjordes nämligen inte innan de två tidigare etapperna.

Nu har proverna analyserats och en rapport sammanställts.

Annons

– Man hittade rester från oljeprodukter i olika koncentration. På en del platser var det låg koncentration och i några av groparna var det hög, berättar Samuel Henningsson som är vd på Netport.

Marken innehåller PAH (policykliska aromatiska kolväten) som tillhör gruppen cancerogena ämnen.

– Det gäller att hitta ett sätt att eliminera problemet. Vårt förslag handlar inte om att gräva bort föroreningarna, säger Samuel Henningsson.

Istället föreslår en lösning där man lägger en form av duk över de förorenade områdena.

– Tanken är att avskärma det så att det inte kommer upp några ångor.

Det är det förslag som man nu lämnar till Miljöförbundet. Får man det godkänt ser inte Samuel Henningsson att hanteringen av föroreningarna ska påverka bygget. Möjligen blir det någon påverkan på kostnaden.

Skulle däremot Miljöförbundet kräva att man gräver bort föroreningarna kommer saken i ett annat läge. Samuel Henningsson konstaterar att det inte går att gräva hursomhelst i pirkonstruktionen. Det blir också påverkan på både ekonomi och miljö om man tvingas gräva.

– Det handlar ju också om att man måste transportera förorenade massor och hitta någonstans att deponera dem.

När de gäller de två etapper som redan är byggda känner Samuel Henningsson inte någon oro för att det skulle kunna finnas föroreningar i marken under byggnaderna.

– Etapp två är byggd på en gammal betongplatta. När det gäller de andra byggnaderna så har vi gjort luftmätningar och även borrat hål i bjälklaget och gjort mätningar. Hade det varit något så hade det visat sig i de resultaten.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons