"Virtuell verklighet - det är framtiden!"

Karlshamn Artikeln publicerades
Mariam Zakarian visade upp sin virtuella konstinstallation. I förgrunden syns Sydöstrans reporter testa upplevelsen.
Foto:Gunnel Persson
Mariam Zakarian visade upp sin virtuella konstinstallation. I förgrunden syns Sydöstrans reporter testa upplevelsen.

Nu arrangeras Creative coast festival för tredje gången i ordningen. Med det är det en tradition och som vanligt finns det något spännande för alla att titta på.

Efter någon minut på festivalen kommer Mariam Zakarian från Danmark fram och frågar: "Vill du prova min virtuella konstinstallation?"

Självklart, blir svaret och snart befinner jag mig i en märklig och avslappnande värld.

– Tanken är att du ska rensa dina tankar från sådant du inte vill tänka på, säger Mariam innan hon kränger på mig vr-glasögonen.

Hon har jobbat med sitt konstverk i ett och ett halvt år och är glad över att äntligen kunna visa upp det på Creative coast festival.

– Mottagandet har varit över alla förväntningar, en kvinna sa att hon fick gåshud av upplevelsen.

Runt om på Östra piren visar spelföretag, utvecklare och andra kreativa människor upp vad de jobbar med för tillfället. Karlshamnsföretag blandas med utställare från USA, Sydafrika och många andra länder.

– Vi har fått en riktigt bra start på festivalen. När Pixar var och talade fylldes salen helt och hållet. Än så länge har vi haft ungefär 600 besökare, säger Johan Toresson, projektledare och grundare av Creative coast festival.

Vid en dator sitter Olle Andersson och provar spelet Bloodhorns, en hyllning till 90-talets stora förstapersonsskjutare som Doom och Quake. Spelet är ett elevarbete från BTH-studenter, bland dem André Lindberg som läser digitalt ljud.

– Vi tycker det är bra att kunna visa upp spelet här på festivalen för att få veta vad folk tycker. Dessutom är det en fin chans för oss att träffa andra spelskapare, säger förstaårsstudenten.

Olle Andersson uppskattar resultatet. Han har varit runt hos så gott som alla utställare.

Hur tror du att spelen kommer se ut i framtiden?

– Det kommer bli mycket mer vr. Jag tycker det är spännande, det är som att gå in i en helt annan värld.

Tillbaka till Johan Toresson. Han konstaterar att intresset för festivalen är stort men att den inte skulle vara möjlig utan den långsiktiga satsningen på spelutveckling.

– Här samlas otroligt många mycket smarta människor på samma ställe. Och de är här i Karlshamn av en anledning och den anledningen är att vi har så bra utbildningar här, säger han.

Festivalen fortsätter under tisdagen fram till klockan 17.00.