Volvos krona ska lyfta Mörrum

Mörrum Artikeln publicerades
Arne Andersson jobbar med att tillverka en diskbänk i fabriken i Mörrum.
Foto:Gunnel Persson
Arne Andersson jobbar med att tillverka en diskbänk i fabriken i Mörrum.

Det historiska varumärket Kronan Olofström är tillbaka.

I en affär mellan Contura Steel AB i Mörrum och Volvo Cars ska diskbänkar med namnet börja tillverkas igen.

Avtalet mellan Volvo Cars och Contura Steel AB är påskrivet och klart. Från och med nu kan de klassiska Kronan Olofström-diskbänkarna åter börja tillverkas i Mörrum.

– Vi är förstås mycket glada över det här, många har bra minnen av Kronan Olofström, det är ett märke som står för kvalitet och hållbarhet. Det känns bra att kunna börja tillverka bänkar med det namnet igen. Dessutom är det en helt svensk produkt. Malmen kommer från riksgränsen och all tillverkning sker här i Mörrum, säger Patrik Jarlhag, vd på Contura Steel.

Volvo som äger rättigheterna till produktnamnet har börjat ge andra företag rätt att använda logotypen och namnet på sina produkter. Kravet är någon form av koppling till Olofström och hög kvalitet.

– Vi ser positivt på att ordet sprids om att det tillverkas kvalitetsprodukter i och runt Olofström. Extra roligt är det att traditionen med diskbänkar tas upp igen, säger Jonas Knutsson, kommunikationschef på Volvo i Olofström.

Bänkarna hamnar i det lite dyrare premiumsegmentet och kunderna kan anpassa dem efter sina egna behov genom ett ritprogram på internet.

– Vi ser att marknaden efterfrågar anpassningsbara bänkar som går att måttbeställa efter behoven i köken. Olofströmsbänken kommer inledningsvis att finnas i två versioner, en klassisk och en modernare med rakare linjer för att sedan kompletteras med fler versioner, säger Anders Sund som ansvarar för diskbänkar och försäljning på Contura Steel.

I dagsläget har Mörrumsföretaget 20 anställda, varav 15 är ute i produktionen. I fabriken tillverkas produkter som säljs under det egna namnet och med Ifo:s logga på.

Delar av produktionen sker med hjälp av robotar och automation men det krävs även mycket handarbete. Under storhetstiden på 70- och 80-talen tillverkades upp till 250 000 diskbänkar per år, nu ligger siffran på ungefär 10 000.

Bert-Ola Nilsson Sohl, produktionsansvarig, visar runt i fabriken där de rostfria plåtskivorna förvandlas till färdiga bänkar.

– Mycket av utrustningen är gammal men beprövad. Vi har ett investeringsbehov i nya maskiner som kan göra processen effektivare, säger han.

Han pekar på en detalj som kan verka obetydlig. Vid en station jobbar Arne Andersson med att stansa ut och bocka till en plåt. Plåten är skyddad av en blå plastfilm, men hörnen på filmen måste bort innan plåten kan svetsas.

– Vi lägger mycket tid på att pilla bort plasten, det skulle behövas en maskin som gör jobbet men vi kan inte hitta någon, säger Bert-Ola Nilsson Sohl.

I andra änden av fabriken finns en ny arbetsstation som vigs åt tillverkningen av Olofströmsbänkarna. Där görs ännu mer för hand eftersom varje bänk blir kundanpassad. Arbetet ställer stora krav på kompetensen.

– Där har vi en framtida utmaning. I dag har vi mycket kompetent personal, men snittåldern ligger på 55 år, säger Bert-Ola Nilsson Sohl.

Med nya modeller på gång ser vd Patrik Jarlhag ljust på framtiden. Han ser flera nya marknader som är redo för företagets produkter och i framtiden väntar både investeringar och nyanställningar.

– Vi kommer troligen att behöva mer personal och även något sätt att göra tillverkningen effektivare, säger han.

Contura Steels historia är lång men samtidigt kort. I fabriken i Mörrum har det tillverkats diskbänkar sedan 60-talet i Ifö:s regi. När Ifö började strömlinjeforma sin verksamhet försvann badkarstillverkningen till Kina och fabriksdelen som tillverkade rostfria detaljer var också på väg bort.

Istället för att lägga ner tillverkningen bildades Contura Steel år 2013 för tillverkning och utveckling av diskbänkar till Ifö.

2015 tog Göteborgsbon Patrik Jarlhage över företaget som ägare och vd.

– Jag var ute efter att ta över ett välskött företag och Contura Steel passade mig perfekt. Mitt mål är att driva företaget vidare in i framtiden och få det att bli så bra som det kan bli.

Hur bra kan det bli då?

– Bra fråga. Vi kan öka volymen jämfört med i dag och jag ser en möjlighet att växa i Sverige och att ta oss in på en orörd marknad i norra Europa. Vi har en fördel genom att vara den enda fabriken i Sverige som tillverkar både volymprodukter och specialanpassade diskbänkar.

Finns framtiden i Mörrum?

– Absolut, här har vi vår personal och våra maskiner. Jag har inga som helst planer på att flytta härifrån, snarare tvärt om. Om något ska vi bygga ut.

Fakta

Kronan Olofström

Varumärket Kronan Olofström är ett av de äldsta i landet. Det registrerades år 1885.

Tillverkningen av diskbänkar med namnet började år 1927. I år blir det med andra ord 90-årsjubileum.

År 1930 blev namnet Olofström känt via Stockholmsutställningen.

1962 flyttade tillverkningen av diskbänkar till Mörrum.

På 1980-talet ersattes varumärket Kronan Olofström med Ifö.

2017 återintroduceras namnet på diskbänkar igen.

Visa mer...