Nyheter

Par utsattes för bedrägeri – blev bestulna på 411 000 kronor

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Anders Wiklund/TT

Ett par i Bergslagen uppges ha blivit bestulna på 411 000 kronor i en bedrägerihärva som har kopplingar till Blekinge.

En man i Bergslagen ska i mitten av april 2018 ha blivit kontaktad av en person som uppgett sig ringa från Handelsbanken och påstått att det att pågick en attack mot hans bankkonto, där någon försökt köpa något för 29 000 kronor men stoppats.

Mannen ska sedan ha blivit kontaktad av personen igen som sedan kopplat honom vidare till ytterligare en person. Personen ska då ha sagt till mannen att han ska komma på möte hos Handelsbanken nästa dag och att han där ska träffa en polis.

Mannen och hans hustru upptäckte sedan att 75 000 kronor saknades från hans konto, medan kvinnan saknade hela 336 000 kronor från sitt konto. Sammanlagt saknades 411 000 kronor från paret. De uppger att de inte har lämnat ut några konto-eller kortuppgifter till personen som ringde eller att de har gjort några köp på internet. Under samtalet ska mannen dock ha fått i uppgift att i flera omgångar skriva in nummer på sin bankdosa. Parets konton fick stängas ned och de har nu fått nya konton.

En av de misstänkta i bedrägerihärvan är en 16-årig ung man från Blekinge. Mannen ska ha tagit emot 15 000 kronor på sitt bankkonto som ska berövats genom bedrägeribrottet. Pengarna ska därefter ha tagits ut av mannen som sedan ska ha lämnat dem till en annan person. Detta ska ha hänt den 17 april 2018 i Karlshamn.

16-åringens syfte ska enligt åklagarsidan ha varit att dölja att pengarna kommit från brottslig verksamhet samt att främja möjligheten för någon annan att tillgodogöra sig pengarna. Enligt 16-åringen själv ska han ha blivit ombedd av två eller tre killar att ta ut 10 000 eller 15 000 kronor till dem på sitt kort. Han menar att han antog att deras kort var sönder och har berättat att han skulle få 500–600 kronor för besväret.

Enligt förhörsledaren är det märkligt att 16-åringen inte reagerade på att någon han inte känner skulle komma fram till honom och be honom ta ut så mycket pengar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.