40 miljoner till badhusrenovering

Karlskrona Artikeln publicerades
Om tre år slår badhuset igen – för en välbehövlig renovering.
Foto: Maths Olsson
Om tre år slår badhuset igen – för en välbehövlig renovering.

Träpålarna under Varmbadhuset fortsätter röra på sig – men så pass långsamt nu att det inte tros behövas fler akutåtgärder förrän den genomgripande renoveringen 2022. – Men vi gör ständiga mätningar, lugnar kommunens fastighetschef, Fredrik Frisell.

Allt talar nu för att det byggnadsminnesförklarade Varmbadhuset i Karlskrona slår igen för en välbehövlig och alltmer pockande renovering 2022. I den budget som förväntas bli antagen inom kort har det avsatts närmare 40 miljoner kronor för ändamålet.

Fastigheten, invigd 1904 och mindre syster till Centralbadet i Stockholm, står som bekant på en sjöbotten, och på ett antal furupålar som på senare år börjat röra på sig i dyn.

De senaste tre åren med som mest 0,4 millimeter per år, och på olika platser – och dessförinnan med ungefär en centimeter, och på 25 år.

2014 vidtogs en del stabiliserande åtgärder, men mer av tillfällig natur. Sprickor i väggar och bassänger tätades. Men om lite drygt tre år är det dags att ta sig an uppgiften, och utmaningen, lite mer beständigt.

– Inte helt okomplicerat. Vi måste alltså ta oss ner under huset, ersätta träpålarna med järnkonstruktioner, och säkra dessa i såväl byggnad som botten. Men det finns beprövade metoder, berättar Fredrik Frisell för Sydöstran.

– Och samtidigt gör vi förstås någonting åt fasad, ventilation och annat som behöver graderas upp – och förhoppningsvis ska också pengarna räcka.

– Och skulle så vara att våra återkommande mätningar visar på någon dramatisk förändring i väntan på ”lyftet” så stänger vi förstås direkt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.