47 sägs upp på Dynapac

Karlskrona Artikeln publicerades

Förhandlingarna efter varslen på Dynapac är nu avslutade.
30 arbetare och 17 tjänstemän blir uppsagda.

Det är en tjänsteman färre än det ursprungliga varslet på 48 personer som lades den 13 mars. I går gick informationen om uppsägningarna ut.
- Det är jättejobbigt. Det är tung stämning här, säger IF Metallklubbens ordförande Tommy Mattisson.
- Många av de som blir av med jobbet nu har varit med om det tidigare. De drabbades när företaget sade upp folk 2008-2009. Sen har de blivit återanställda, först som visstidare och sen fast. De vet vad som kan ligga framför dem nu med arbetslöshet och dålig a-kassa.
- De flesta uppsagda slutar 23 augusti. Det känns mentalt jättejobbigt.

Hur ser arbetsmarknaden ut - kan de få jobb på ABB till exempel?
- Det är sådant man kan hoppas på. De som jobbat på Dynapac har ett gott namn som kvalificerade yrkesarbetare. Och skulle det gå bättre för företaget igen har de nio månaders återanställningsrätt, säger Tommy Mattisson.

Det är ungefär 10 procent av de kollektivanställda som sagts upp; när de har slutat återstår 280 arbetare på Dynapac i Karlskrona.
Orsaken till uppsägningarna är en kombination av vikande efterfrågan - framför allt bland euro-länderna - och en rationalisering i produktionsprocessen i vintras. Den innebär att man gick över till vad som kallas flödesbaserad tillverkning, alltså en slags löpande-bandsprincip, vid monteringen av de tunga vältarna.

Nu håller man på att införa samma system i produktionen av de medeltunga vältarna.
Kan det leda till fler uppsägningar?
- Det hoppas jag verkligen inte. Nu har vi fått fram en ny produktfamilj, så jag hoppas att det slår så väl ut att vi kan öka volymen istället och på det sättet behålla jobben, säger Tommy Mattisson på IF Metall.

Tjänstemannafacket Unionen på Dynapac i Karlskrona har valt att inte uttala sig om uppsägningarna.