56-åring inför rätta för försök till mord

Karlskrona Artikeln publicerades
En 56-årig man misstänks ha knivhuggit en man i halsen i mitten av september förra året. Nu står han åtalad för försök till mord.
Foto: Johan Hultgren
En 56-årig man misstänks ha knivhuggit en man i halsen i mitten av september förra året. Nu står han åtalad för försök till mord.

En man i 40-årsåldern knivhöggs i halsen i mitten av september förra året. En 56-årig man står nu åtalad för försök till mord.

Under onsdagen inleddes huvudförhandlingarna vid Blekinge tingsrätt mot den 56-årige man som misstänks ha knivhuggit en annan man i halsen i samband med en fest i bostadsområdet Marieberg i Karlskrona. Händelsen ägde rum i mitten av september förra året.

De två männen befann sig då, tillsammans med flera andra personer, i en lägenhet där man festade ihop och satt och drack såväl öl som sprit i köket.

Någon gång under festandet ska 56-åringen och en annan man i 40-årsåldern ha kommit ihop sig med varandra. Den yngre mannen ska då ha knuffat 56-åringen och tryckt ned honom på golvet. Enligt egen utsago hjälpte den yngre mannen 56-åringen sedan upp och lämnade därefter köket och gick in i det angränsande vardagsrummet.

56-åringen ska efter en stund ha dykt upp i vardagsrummet med en kniv i handen och huggit den yngre mannen i halsen. Hugget tog illa och offret fick bland annat skador på matstrupen och ett brott på andra halskotan. Hade inte en tredje person klivit emellan kunde det ha gått ännu värre.

– Det är jag tacksam för och jag hade tur som överlevde. Jag trodde att han skulle hugga igen, säger målsäganden själv under rättegångens första dag.

Rättegångsförhandlingarna beräknas pågå under tre dagar, till och med fredag.

Motivet bakom våldsdådet uppges vara ett svartsjukedrama. Enligt den bild som kammaråklagare John Dagnevik tecknade i sin sakframställan ska 56-åringen ha riktat flera hot mot offret efter att denne umgåtts nära med hans tidigare flickvän, för övrigt den kvinna i vars lägenhet knivattacken skedde.

– Åtalet gäller försök till mord och vi hade inte väckt åtal under den rubriceringen om vi inte verkligen var av den uppfattningen att mannen ifråga kunde dömas för just det brottet, säger John Dagnevik till Sydöstran.

56-åringen förnekar brott. Då han under den aktuella dagen druckit en hel del alkohol har han bara fragmentariska minnesbilder av vad som hänt, men är enligt sin försvarare övertygad om att han inte skulle kunna begå den brottsliga handlingen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.