Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

60 miljoner – projektnotan för halverad arbetslöshet

Projektet Blekinges Unga Lyfter för 60 miljoner kronor lyckades att halvera arbetslösheten i länet.
Men det återstår fortfarande stora utmaningar.
Blekinge • Publicerad 20 september 2018
2014 invigdes Navigatorcentrum i Karlskrona som var en del av projektet Blekinges Unga Lyfter 2.0 som summeras som en lyckad historia.
2014 invigdes Navigatorcentrum i Karlskrona som var en del av projektet Blekinges Unga Lyfter 2.0 som summeras som en lyckad historia.Foto: Mattias Mattisson

– Projektet har varit mycket lyckat och det är många i länet som gjort ett kanonjobb. Men det krävs fortfarande breda arbeten och samverkan för att fortsätta få ner arbetslösheten, säger Christina Mattisson (S), regionstyrelsens ordförande.

Arbetslösheten bland ungdomar har drastiskt sjunkit i jämförelse med hur det såg ut för fem år sedan i Blekinge.

Annons

Då hade länet den högsta ungdomsarbetslösheten i landet – vilket fick Arbetsförmedlingen, Region Blekinge, Landstinget Blekinge och samtliga kommuner att arbetat för att halvera ungdomsarbetslösheten.

I dag är 1215 ungdomar arbetslösa i jämförelse med 2600 personer som det var år 2013 då kraftsamlingen för att få ner arbetslösheten inleddes.

– Det är ett mycket bra resultat. Men vårt mål är att ingen ska vara arbetslös. Det finns stora utmaningar för att få utsatta grupper närmre arbetsmarknaden – som utrikesfödda och funktionsnedsatta, säger Christina Mattisson.

En stor del av framgången är projektet Blekinges Unga Lyfter 2.0 som Region Blekinge startade 2015 och som avslutades i april 2018.

Projektet kostade 52 miljoner kronor och finansierades via ett EU-bidrag på 34,8 miljoner – resten stor Region Blekinge, kommunerna i länet och Arbetsförmedlingen för.

– Det var väl investerade pengar som vi fick ut mycket av, säger Christina Mattisson.

Totalt har 2504 unga, varav 994 kvinnor och 1510 män deltagit i projektet. Totalt har 1771 av projektets deltagare fått jobb eller börjat studera.

Projektet har gjort att samtliga kommuner i Blekinge startat upp ett Navigatorcentrum. Där jobbar så kallade ungdomsspanare som tagit i kontakt med arbetslösa ungdomar som i sin tur fått personligt anpassad rådgivning eller stöd för att komma in på arbetsmarknaden.

– Det har varit en bra arbetsmodell som vi kan använda i andra områden framöver, säger Christina Mattisson.

Kommer navigatorcentrum finnas kvar i samtliga kommuner trots att projektet är över?

Annons

– Vi har fått signaler att det ska finnas kvar i någon form i alla kommuner.

Skulle du säga att länet är bättre rustade om det skulle bli en ny kris likt den från 2013?

– Det är vi absolut. Vi har visat att man kommer långt på samverkan, säger Christina Mattisson.

Projektet har också hjälpt ungdomar att vara med på landstingets kurs ”Liv i Livet” som ska ge personerna bättre självinsikt, stärkt självkänsla och bättre självförtroende.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons