Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bedrägerimisstänkte affärsmannen delar cell med tio andra

Den 29-årige affärsmannen tvingas just nu dela cell med tio andra gripna, på ett häkte i Marocko. Han måste också köpa sig sin mat, och sitt vatten. Ännu har han inte ens fått träffa personal från den svenska ambassaden.
Blekinge • Publicerad 6 december 2017
– Det är inte som att sitta i ett svenskt häkte, sammanfattar Lars Engstrand sin klients situation i Marocko.Foto: Ola Torkelsson
– Det är inte som att sitta i ett svenskt häkte, sammanfattar Lars Engstrand sin klients situation i Marocko.Foto: Ola Torkelsson

Annons

– Han är inte sjuk, och behandlas heller inte illa – men det är naturligtvis inget nöje att sitta fängslad i Marocko. Det är just precis så illa som man tänker sig, säger 29-åringens advokat Lars Engstrand till Sydöstran.

Han har själv bara haft ett kortare telefonsamtal med sin klient, men uppger att de senaste dagarna varit fulla av aktiviteter av ”i det närmaste livsuppehållande karaktär”.

Därför har han också fått en så kallad substitutionsfullmakt av Blekinge tingsrätt att anlita ett biträde, för att kunna bevaka 29-åringens intressen fullt ut.

Om det ges grönt ljus från svenskt rättsväsende och marockanska myndigheter kommer han också att försöka besöka 29-åringen på plats. – Men ännu har inte ens personal från den svenska ambassaden släppts in. Jag får avvakta vad det besöket ger först, säger Lars Engstrand till Sydöstran.

Han hoppas emellertid att processen i Marocko går fort; att 29-åringen efter en snar prövning antingen återfår sin frihet, eller lämnas ut till Sverige.

– Just nu är det bara väntan som gäller. Vi står och stampar på samma ställe. För dagen kan jag inte göra mycket mer än att, som offentlig försvarare, se till att min klient har det så bra som möjligt. Han var vid god vigör när vi språkades vid, men jag vet sedan tidigare att den här miljön är tuff, och kan bryta ned människor snabbt. Jag vet också att många domstolar är mycket formella, och att det kan dröja med besluten.

I morgon skulle det ske en omprövning av det kvarstadsbeslut (avseende betalningssäkrade värden för lite drygt 50 miljoner kronor) som togs i november, vid tingsrätten i Karlskrona, och samtidigt av vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors begäran om respit med åtal till den 8 januari; en mer formell begäran eftersom ingen tror på en eventuell lagföring kring den misstänkta mångmiljonsvindeln förrän allra tidigast till sommaren.

Annons

I går meddelade emellertid Lars Engstrand att hans klient går med på en förlängning utan ny förhandling.

Från UD uppges att man inte lämnar några kommentarer i något enskilt fall, men att personal från närmaste svensk ambassad eller beskickning i görligaste mån försöker bistå en svensk medborgare i fängsligt förvar utomlands; med allt från kanske dagliga förnödenheter till lokal, juridisk hjälp – Men vi lägger oss aldrig i den juridiska processen, påpekar man.

För ett par veckor sedan räknades 92 målsägare in i anmälningsfloden mot 29-åringens affärsupplägg, som tros ha inbringat honom en bra bit över 100 miljoner kronor. Sedan dess har det fortsatt strömma in anmälningar.

– Jag kan bekräfta att vi i nuläget ligger en bra bit över 100 anmälare, säger chefsåklagare Anne Boijmarker till Sydöstran.

Som också hon nu väntar på att den internationella juridikens och diplomatins kvarnar ska mala.

– Klart att jag är orolig för min klient, säger Lars Engstrand.

Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons