Affärsmannen omhäktad – nya pengar hittade

Karlskrona Artikeln publicerades
Kammaråklagare Kjell Jannesson bekräftar nya beslag av pengar – som 30-åringen fört över till andra och nu medmisstänkta personer i härvan.
Foto: Björn Mogreen
Kammaråklagare Kjell Jannesson bekräftar nya beslag av pengar – som 30-åringen fört över till andra och nu medmisstänkta personer i härvan.

Den 30-årige affärsmannen omhäktades kanske inte helt oväntat i dag – misstänkt för bland annat 96 fall av grova bedrägerier, flera fall av penningtvättbrott, olaga hot och narkotikabrott.

Blekinge tingsrätt bedömer risken för flykt, fortsatt brottslighet och skingring av egendom fortsatt stor.

Vid förhandlingarna i dag, bakom stängda dörrar, medverkade såväl 30-åringen själv som hans försvarare Olov Mattsson Dismats via videolänk, den förre från häktet och den senare från hovrätten i Stockholm.

30-åringen märkbart tärd av sjukdom. Som Sydöstran berättat tidigare tappade han 26 kilo under halvåret i marockanskt häkte.

I dag upprepade han sin oskuld, och han hoppas nu kunna berätta om sitt affärsupplägg i de förhör som inleddes i Karlskrona i tisdags; ett tre timmar långt förhör.

Häktningsdomstolen beslöt dock att han ska förbli i fängsligt förvar, i första hand till den 9 november. Förutom kammaråklagare Kjell Jannesson fanns också tre utredare på plats under häktningen, för att berätta var man befann sig i den redan digra förundersökningen.

– Många förhör återstår, såväl med den misstänkte som med hans medmisstänkta och det stora antalet målsägare, berättar Kjell Jannesson för Sydöstran.

I dag höjde han också kvarstadsbeloppet till 85 miljoner kronor, även om säkrad egendom och andra beslagtagna värden ännu inte når upp till det. Han bekräftar dock att det skett nya beslag, bland annat av pengar. ”Avsevärda belopp” som förts över till andra personer i härvan, och nu medmisstänkta.

Han tror inte att det går att sy ihop ett åtal före årsskiftet.

30-åringen fick dock ett efterlängtat besked i dag, i samband med häktningsförhandlingarna. För första gången på snart ett år ska han få träffa sin son, vid ett bevakat besök på häktet.

30-åringens advokat Olov Mattsson Dismats vill i nuläget inte kommentera omhäktningsbeslutet, men uppger för Sydöstran att hans klients inställning till brottsanklagelserna i varje fall inte förändrats.

Nu fortsätter förhören.