Affärsverken kör vidare

Karlskrona Artikeln publicerades
Axel är ett populärt inslag i Karlskronas stadsbild - både bland bofasta och turister.
Foto:Mattias Mattisson
Axel är ett populärt inslag i Karlskronas stadsbild - både bland bofasta och turister.

Affärsverken får fortsätta köra skärgårdstrafik i Karlskrona. I det nya kontraktet finns nyheter som hop on/hop op off-turer och biljett i mobilen.

Affärsverken har drivit skärgårdstrafik i Karlskrona sedan 1981, på uppdrag av Blekingetrafiken. Och nu har Affärsverken fått besked om att driva reguljärtrafiken i skärgården vidare i ytterligare åtta år.

– Vi är enormt stolta och glada över att få vara med några år till som entreprenör i skärgården, säger Tomas Eriksson, vd för Affärsverken.

Året som gick blev ett rekordår för skärgårdstrafiken. Drygt 91 000 passagerare tog sig ut i Karlskronas skärgård. Skälen är flera.

– Vi har etablerat nya och närmare kontakter med skärgårdens aktörer, och försökt att anpassa turerna så det passar evenemangen och det som händer ute i skärgården. Vi har satsat mycket mer på marknadsföring och egna event och utvecklat våra informationssystem och guidning på olika språk. Dessutom hade vi en fin sommar, säger Tomas Eriksson.

Affärsverken ser nu över tillgängligheten. Som passagerare ska du framöver kunna boka och betala din biljett mobilt och du ska också kunna se hur många platser som finns kvar på de olika turerna.

I den nya upphandlingen finns det med ett uppdrag att starta ytterligare en linje mellan Mjölnarholmen, Koholmen och Basareholmen, under sommarhalvåret. Den ska fungera som en så kallad hop-on/hop-off tur.

– Vi vill underlätta för turister som vill ut i skärgården och se till att de får chansen att uppleva det bästa vi har på bästa möjliga sätt, menar Tomas Eriksson.

Affärsverken driver idag verksamheten med en egen flotta om fem båtar: M/F Gåsefjärden, M/F Wittus, M/F Ungskär, M/F Flaggskär af Sturkö och M/F Spättan.

Den sjätte båten, M/F Axel, ägs av Karlskrona kommun. Verksamheten omfattar även en svävare som kan säkerställa servicen för öborna under svåra vintrar. Utöver reguljärtrafiken bedriver företaget också chartertrafik.