Åklagare delade SD-kritik – advokaten: ”Är inte lämplig”

Karlskrona Artikeln publicerades
Åklagaren Lena-Marie Bergström.
Foto: Maths Olsson
Åklagaren Lena-Marie Bergström.

I går väcktes åtal mot SD:s gruppledare Christopher Larsson för hets mot folkgrupp efter ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Åklagaren i målet, Lena-Marie Bergström, har delat SD-kritik från Facebook-gruppen ”SD är lika med rasister” på sin privata sida, berättar SVT Blekinge.

– Jag ifrågasätter hennes objektivitet och tycker inte hon är lämplig, säger Christopher Larssons advokat Tommy Nilsson till Sydöstran – nu prövas ärendet av åklagare i Malmö.

Det är SVT Blekinge som kommer med uppgifterna att åklagaren Lena-Marie Bergström Facebook-delat kritik mot Sverigedemokraterna i privat namn. Ett klipp där SD jämställs med nazister.

Bergström är också den åklagare som i torsdags väckte åtalet mot Karlskronas SD-gruppledare Christopher Larsson för hets mot folkgrupp, något Sydöstran berättade om igår.

Till SVT Blekinge säger Lena-Marie Bergström att hon inte uppfattat filmen som SD-kritisk.

– Jag har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det, säger Lena-Marie Bergström.

Samtidigt säger hon till SVT att kravet på hennes objektivitet inte påverkas alls efter delningen av filmen.

– Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll. Jag tar inte partipolitisk ställning, är inte politiskt intresserad och tycker att samtliga partier är dåliga.

Nu vill Christopher Larssons advokat Tommy Nilsson att Lena-Marie Bergström byts ut.

– Vi har tagit del av uppgifterna och tycker det är anmärkningsvärt att en ansvarig åklagare aktivt delar vidare en film som likställer SD med rasister, säger han till Sydöstran.

– Jag ifrågasätter starkt hennes objektivitet, det är en fråga om rättssäkerhet och vi har begärt att en annan åklagare tittar på det här, säger Tommy Nilsson.

Vad gäller själva inlägget om böneutrop, som ligger till bakgrund för åtalet, säger Christopher Larsson till Sydöstran att han anser att det ligger inom ramen för yttrandefrihet.

– Jag har inte utmålat muslimer som extremister. Det jag har uttryckt är en sorg över att inte få slippa religion i det offentliga rummet. Många som bor i det området har flytt från förtryck och religiös påverkan, säger han.

Under eftermiddagen har chefsåklagare Anne Boijmarker tagit del av advokat Tommy Nilssons invändningar i det aktuella ärendet, skriver SVT Blekinge.

– Vi har fått in en begäran av överprövning och jävsinvändning och det har jag skickat till Utvecklingscentrum i Malmö där detta ska prövas av en högre åklagare, säger Anne Boijmarker till SVT Blekinge.

Chefsåklagaren Anne Boijmarker.
Foto: Maths Olsson
Chefsåklagaren Anne Boijmarker.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.