Åkte fast – smugglade 640 000 cigaretter

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Tullen

En lastbilschaufför från Polen försökte häromveckan smuggla in 640 000 cigaretter till Sverige via hamnen på Verkö – nu åtalas han.

Det var den 13 januari i år, när den 43-årige polske lastbilschauffören sent på kvällen körde av Stena Line-färjan från Gdynia, som tullen fattade misstankar mot hans fordon.

När tulltjänstemännen öppnade trailern och kröp in i lasten fann de fyra pallar som inte var märkta likadant som de övriga pallarna, med kontorsmöbler.

I lasten fann man totalt 640 000 smuggelcigaretter, 3 200 limpor – något föraren inte hade deklarerat för.

43-åringen erkände i förhör att han smugglat två pallar öl, något han skulle få en månadslön för i ersättning – men han säger sig inte alls känna till att hans lastbil hade fyra pallar smuggelcigaretter i lasten. Han säger sig inte våga namnge ölens ägare, ”för då måste jag flytta”.

Nu har smugglingsförsöket gått till åtal gällande grov olovlig förflyttning av skattepliktiga varor.

Om det skulle ha skattats för den mängd cigaretter han försökte smuggla in i Karlskrona hade skatten uppgått till närmare en miljon kronor.

Mannen anhölls samma kväll som han stoppades och har suttit häktad sedan den 16 januari.

Han har en tidigare fängelsedom för alkoholsmuggling i Norge på sig, och har även stoppats med odeklarerade cigaretter och alkohol i Ystad.