Akut platsbrist på häktet i Karlskrona

Karlskrona Artikeln publicerades
Häktet i Karlskrona är överfullt. ”Fram till i fredags har vi klarat oss genom att skicka runt folk, men då nådde vi vår bristningsgräns”, säger kriminalvårdschef Richard Boström.
Foto: Lasse Ottosson
Häktet i Karlskrona är överfullt. ”Fram till i fredags har vi klarat oss genom att skicka runt folk, men då nådde vi vår bristningsgräns”, säger kriminalvårdschef Richard Boström.

Häktet i Karlskrona är just nu överfullt och vissa av de intagna får till och med dela cell.

– Vi är inte bara fullbelagda, utan också överbelagda, säger kriminalvårdschef Richard Boström.

Det är stor brist på platserna på häktena runt om i landet. I förra veckan var platsbristen i Karlskrona som värst.

– Fram till i fredags har vi klarat oss genom att skicka runt folk, men då nådde vi vår bristningsgräns. Vi har varit ansatta i Blekinge och Skåne under en längre tid men har löst det med hjälp av häkten på andra orter. Nu var det dock fullt där också, säger Richard Boström, kriminalvårdschef verksamhetsområde Karlskrona och Kristianstad.

Karlskronahäktet har totalt 23 platser. Under helgen hade häktet som mest strax över 30 intagna.

– Vi har haft cirka 110 till 120 procents beläggning den senaste veckan. Vi får dubbelbelägga när det är möjligt, men det är klientelet som styr. I vissa fall går det inte med hänsyn till restriktioner och säkerheten, säger Richard Boström.

I värsta fall får Kriminalvården stoppa intaget och häktade personer får i vissa fall stanna längre i polisens arrest.

– Vi har gjort en beredskapsplan utifrån de utrymmen som vi kan använda.

De överfulla häktena är ett resultat av medvetet och offensivt polisarbete, som har gjort att allt fler grips och häktas.

– Vi har sett ett ökat beläggningstryck drygt ett år tillbaka och påtalat detta. Ger man mer resurser i ena änden så kommer det att behövas ytterligare resurser även i den andra änden. Våra möjligheter är oerhört begränsade just nu och läget är väldigt ansträngt, säger Richard Broström.

Kriminalvården jobbar med att öka kapaciteten, vilket delvis kan lösa problemen i framtiden.

– Vi jobbar med att öka kapaciteten i Kristianstad med 30 platser, vilket kommer gynna även Karlskrona. Det lär inte räcka i långa loppet, men är i alla fall en början.

Det planeras dock inga fler platser på häktet i Karlskrona i nuläget.

– Nu är vi där vi är. Ytterst är det en politisk fråga och en fråga om resurser, säger Richard Broström.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.