Anni utforskar mänsklighetens inre

Karlskrona Artikeln publicerades
Under lördagen är det vernissage för Anni Foglerts utställning "Borttappade rum" i Karlskrona konsthall.
Foto:Marcus Johansson
Under lördagen är det vernissage för Anni Foglerts utställning "Borttappade rum" i Karlskrona konsthall.

Hon kommer från Backaryd, verkar som konstnär i Göteborg, jobbar med textilrestauration på slottet i Stockholm och har vernissage i Karlskrona. Anni Foglert har många järn i elden.

Anni Foglert kommer ursprungligen från Backaryd utanför Ronneby, men bor i dag i Göteborg där hon är verksam som konstnär och hon har en konstnärlig kandidatexamen från Högskolan för design och konsthantverk.

Mycket av Annis tid spenderas dock just nu på Kungliga slottet i Stockholm där hon har en projektanställning och hjälper till att restaurera gobelänger och textilier.

Men i helgen är det hemmaplan som gäller när Anni Foglert är aktuell med utställningen "Borttappade rum" i Karlskrona konsthall. Vi träffar Anni när de sista förberedelserna görs inför lördagens vernissage.

– Den här utställningen är egentligen tre olika projekt som är uppdelade i tre rum och alla har en anknytning till människans inre, berättar konstnären vars verk består av textila installationer och skulpturer, säger Anni Foglert.

– Jag tycker om sådant som jag inte riktigt förstår, jag försöker hitta svar och kan inte låta bli att arbeta med det. Jag tror att det är ett sätt att förstå sitt eget sammanhang.

Att prata med Anni och samtidigt vandra runt bland hennes konst är lite som att befinna sig inne i en diktsamling. Det är poetiskt och mystiskt men samtidigt inbjudande och varmt.

Anni skapar ofta genom att låta olika material påverka varandra. Hon använder sig bland annat av järn inlindat i textil, och genom att låta järnet rosta ger korrosionen ett unikt utryck. Genom att blanda in växtfiber i processen, till exempel en avokadokärna, tas resultatet i en ny riktning.

– Det påminner om den där känslan när man framkallar fotografier som jag tycker är fantastisk. Man lämnar verket på kvällen och när man kommer tillbaka har det hänt en massa, det blir nästan som att konstverket får sin egen själ.

Under lördagen är det vernissage för utställningen som är en av Karlskrona konstförenings två årliga utställningar, och den visas sedan i konsthallen fram till den 10 december.

– Besökarna behöver inte förstå vad jag tänker, men det hade varit trevligt om utställningen kan få dem att börja tänka lite, och att de känner någonting, säger Anni Foglert.