Arenabygget skjuts fram

Karlskrona Artikeln publicerades
Östersjöhallen ska rivas till våren och en ny arena ska stå klar hösten 2018.
Foto:Mattias Mattisson
Östersjöhallen ska rivas till våren och en ny arena ska stå klar hösten 2018.

Saneringen vid den nya eventarenan som ska byggas i Karlskrona kommer kosta 14 miljoner kronor.

Samtidigt står det klart att projektet blir försenat.

Brinova har nu lämnat in sitt anbud för saneringen av marken vid den nya eventarenan som ska byggas på Trossö där Östersjöhallen i dag ligger. Enligt anbudet kommer saneringen att kosta 14 miljoner kronor.

Sedan tidigare står det klar att kommunen ska stå för saneringen.

I kommunens avtal med Brinova finns en gräns på 15 miljoner kronor angående saneringen. Om den kosta mindre än den summan så löper projektet på som vanligt. Om saneringen skulle överstiga 15 miljoner har kommunen möjlighet till en beslutspunkt om projektet ska löpa vidare eller om det ska stoppas.

– Det vi gör nu är att bedöma anbudet, eftersom det ligger så nära 15 miljoner kronor kombinerat med att det finns osäkerhetsfaktorer, säger Per Jonsson, chef för drift– och serviceförvaltningen i Karlskrona kommun.

Teknikkonsultföretag WSP har under hösten 2016 genomfört nya undersökningar som visade att det finns stora mängder med föroreningar i området.

Brinova hade som mål att bygget kunde inledas i april 2017 – men nu står det klart att projektet blir runt tre månader försenat.

– Östersjöhallen är bokad till slutet på maj och innan dess kan de inte riva hallen, säger Per Jonsson.

– Vi blir runt tre månader försenade. Vi har som mål att dra igång bygget i juni, säger Martin Wallin, projektledare för Brinova.

När det gäller ersättningslokaler för skolan under tiden som Östersjöhallen rivs och byggs om finns det inget konkret förslag klart än.

– Vi har möte om det nästa vecka, säger Per Jonsson.

Enligt Brinova ska arenan som tar 2500 åskådare vara klar i augusti 2018.

Karlskrona kommun kommer hyra arenan av Brinova med ett 25-årigt hyresavtal till ett värde av 12,1 miljoner kronor per år.