Årets Karlskronasill

Karlskrona Artikeln publicerades
Marcus Fredriksson med en burk Sommarlängtan.
Foto:Jan Hinderson
Marcus Fredriksson med en burk Sommarlängtan.

Flädersaft, lime, lök och kryddpeppar ger smaken i årets Karlskronasill.

Den heter Sommarlängtan och är komponerad av Joakim Bengtsson på Skeppsgossen.

– Det är fjärde året som vi utnämner Årets Karlskronasill. Juryn letar efter en smakmässig koppling till Karlskrona och i år var arbetet ganska lätt, säger Marcus Fredriksson från juryn, där bland andra landshövding Berit Andnor ingick.

– Tre sillar stod ut, och av dem gick det ganska snabbt att enas om Sommarlängtan.

Sammanlagt tävlade sju deltagande sillar.

– Frukt och bär var ett vanligt tema i år. Bland annat hade vi en intressant sill med citronverbena och aroniabär. Det fanns också en annorlunda sill, friterad i surdegsbröd - det kan bli gatumat på Skärgårdsfesten.

Här är receptet för den segrande sillen Sommarlängtan.

Eftersom detta är för restaurangbruk, kan du behöva skala ner receptet.

Rå sillfilé fnattad 1 kg

Lägg den i lag med 6 dl vatten, 1 dl 24 % ättika och 2 msk salt.

Låt ligga i lagen ett till två dygn.

Häll av lagen och tillsätt:

4 dl socker

1,5 dl koncentrerad flädersaft

40 krossade kryddpepparkorn

2 hackade gula lökar

2 hackade rödlökar

1 dl hackad dill

Limezest från två lime

Saften från två lime

1 tesked salt

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.