Arrangörerna stängde området – publik som betalat nekades inträde

Karlskrona Artikeln publicerades
Festivalområdet under lördagskvällen.
Foto: Hanna Franzen
Festivalområdet under lördagskvällen.

Under den sista spelningen på Skärgårdsfesten fick arrangörerna stänga festivalområdet och det var flera hundra besökare som inte kom in.

Anledningen var att torget var fullt med över 10 000 besökare under hyllningen till Avicii.

– Det är olyckligt att alla som ville inte kom in och jag förstår att folk är besvikna. Men säkerheten för alla besökare kommer alltid i första hand. Vi var tvungna att stänga konsertområdet för att nödutgångar och utrymningsvägar ska klara av publikflödet, säger Robin Åkerman, från Paraply Produktion, som projektleder Skärgårdsfesten med Leijon Event på uppdrag av Karlskrona kommun.

För första gången i Skärgårdsfestens historia tog biljetterna slut till lördagens konserter – där Zara Larsson var det stora dragplåstret.

– Vi är förvånade att det kom så mycket publik. Det var över förväntan, säger Robin Åkerman.

Men även den sista spelningen som var en hyllning till Avicii var så populär att arrangörerna fick stänga festivalområdet – eftersom det inte fick plats fler personer av säkerhetsskäl.

”Det har tydligt kommunicerats att scenområdet på stortorget ska öppnas upp med fri entré till Avicii-hyllningen. Av säkerhetsskäl innebär dock inte detta att det får plats mer än maximala publikkapaciteten så det måste ske under ordnade former.”, skriver arrangören, i ett pressmeddelande.

Beslutet väcker stark kritik på sociala medier då personer som inte betalat entré kom in på området före de som tidigare löst festivalpass.

”Hur tänkte ni? Det var utsålt och sedan skulle ni släppa in ytterligare personer gratis? Sedan otroligt dålig information om att man inte kom in. Såg en hel del onödiga bråk med polisen, pga av dålig planering och information.”, skriver en besökare på Karlskrona Skärgårdsfest Facebook-sida.

I ett pressmeddelande bemöter arrangörerna kritiken.

”Gårdagens problematik uppstår när en stor del av publiken lämnar det som tidigare har varit ett entrébelagt område och samma område öppnas upp inför avslutningsfesten med fri entré. Eftersom biljetterna till de tidigare konserterna var slutsålda så hade det samlats mycket publik utanför huvudentrén som köade inför avslutningen med fri entré. När utsläppet efter Zara Larssons konsert hade börjat lugna ner sig så fylldes hela Stortorget på ett ögonblick med ny publik och vi tvingades stänga insläppet för andra gången”, skriver arrangörerna.

Utöver det dramatiska slutet är Paraply Produktion nöjda med Skärgårdsfesten.

– Det har varit en fantastisk vecka med fint väder och många besökare. Nyheterna på Stumholmen och Skeppsbron har varit välbesökta. Vi har fått till en bra mix för hela familjen, säger Robin Åkerman.