Äventyrliga sagor skapar läslust

Sälleryd-Skrävle Artikeln publicerades
Författaren Cecilia Rihs läste för skolbarn i Skrävle
Foto: Mattias Mattisson
Författaren Cecilia Rihs läste för skolbarn i Skrävle

Inspiration till läslust med äventyr och skratt. Det bjöds det på när fantasyförfattaren Cecilia Rihs besökte Skrävlestugan.

Samlingslokalen i Skrävlestugan fylls snabbt när en busslast skolbarn anländer för att ta del av Bygdegårdarnas Riksförbunds satsning på läsfrämjande kallat ”Det är väl ingen konst att läsa”.

I en fåtölj sitter fantasyförfattaren Cecilia Rihs från Karlskrona redo med flera av sina populära böcker i ”Hemliga boken för äventyrare”-serien. I dag ska hon läsa ur Vattenhäxan.

– Jag tycker det är kul att ha blivit inbjuden för att träffa barnen. Läsfrämjande ligger mig varmt om hjärtat och det är något jag tänker mycket på när jag skriver mina böcker. De har ganska korta kapitel som slutar med cliffhangers, för att öka läslusten genom att få barnen att bli sugna på att fortsätta läsa, säger hon.

Förutom högläsning ska Cecilia Rihs även få barnen att dela med sig av sina egna berättelser om äventyr.

– Jag vill få med dem i sagostunden och bjuda in till diskussioner. Vi ska prata om vad ett äventyr är, och vad de kan ha varit med om själva.

I böckerna framgår det att man inte bör ge sig ut på äventyr utan mat i magen. Därför passade det bra att sagostunden började med lite fika. Efter att barnen har försett sig med mackor, frukt och ägghalvor frågar Cecilia Rihs dem om de sett något ut över det vanliga.

– Jag bor på en gård på landet. Där bor även mina katter Tiger och Happy. Men det finns även något annat, gårdstomtar. Har ni sett någon sådan?

– Ja, kanske! Eller...jag är inte säker, det kan ha varit en tomte, svarar en flicka.

– Ställer ni ut gröt till gårdstomten? Det är viktigt att hålla tomtarna på gott humör, berättar Cecilia.

Njaa, det hade barnen inte tänkt på att göra. Cecilia fick även försäkra dem om att gröten hon ställer ut brukar vara borta. Och att det inte är katterna som ätit den.

”Ställer ni ut gröt till gårdstomten? Det är viktigt att hålla tomtarna på gott humör,”

Läsprojektet ”Att läsa är väl ingen konst” har varit igång sedan 2014, då en släpkärra fullastad med böcker, sittmöbler och annan kringutrustning åkt land och rike runt för att sprida läslusten. I Sälleryd-Skävle har läsprojektet även bjudit in till författarbesök från Malin Nord.

– Det är ett spännande program som föreningen skapat. Riksförbundet bistår med släpkärran, konceptet, en del resurser i form av författararvoden och planering, men det är den lokala föreningen som ansvarar och skapar det egna lokala arrangemanget och så har det sett ut hos alla föreningar som medverkat.

– På många ställen har flera parter blivit involverade, precis som här i Sälleryd-Skävle, där Studieförbundet Vuxenskolan och biblioteken i Karlskrona är med och samverkar, säger Stefan Löfgren, konst- och kulturkonsulent på Bygdegårdarnas Riksförbund.