Avrättningsmord tas till hovrätten

Blekinge Artikeln publicerades
Åklagarna hoppas nu på en helt annan bevisvärdering i hovrätten.
Foto: Johan Nilsson
Åklagarna hoppas nu på en helt annan bevisvärdering i hovrätten.

Åklagarna tar nu den friande domen mot två mordmisstänkta tonårsbröder i Ronneby och deras far till hovrätten – i hopp om en fällande dom. Bevisningen har kompletterats med bland annat en ny DNA-analys.

Bröderna, deras far och en vän till familjen friades häromveckan av tingsrätten i Halmstad, som fann bevisningen mot dem otillräcklig. Den menades sakna den ”robusthet” som krävdes, och heller inte uteslöt andra tänkbara förövare.

En avgörande faktor var vittnesutsagan från ett par som bodde inte långt från mordplatsen, och som med bestämdhet hävdade att de hört skottlossning en bra stund senare än då åklagarna hävdade att mordet måste ha skett; utifrån all annan bevisning.

Och då befann sig de misstänkta en bra bit därifrån.

Men nu tar åklagarna alltså ny sats, och sätter sin tillit till hovrättens värdering av bevisningen – som omfattar allt från säkrade fingeravtryck och DNA på föremål som hittades på brottsplatsen till DNA som säkrats i mordoffrets hyrbil.

Därutöver telefonpositioneringar, övervakningsfilmer från mackar och butiker, tillgång till vapen och ammunition, besvärande möten och kontakter och händelser i Blekinge före mordet, mordoffrets bakgrund och rörelser, och en hel del annat.

Åklagarna pekar också på att samtliga tilltalade tigit sig igenom såväl polisförhör som rättegång, och att avsaknaden av deras förklaringar till många graverande uppgifter också måste vägas in.

Men det flaggas också för kompletterande bevisning i form av nya DNA-analyser.

I tingsrätten gick det inte att fastställa om vems av de båda brödernas DNA som hittades på en patron på mordplatsen. Går det att göra det nu?

Åklagarna vill se fadern i familjen dömd till till 14 års fängelse, hans söner till fyra års sluten ungdomsvård – och vännen till familjen dömd till livstids fängelse.

Orsaken till mordet, som beskrivits som ett rent avrättningsmord, uppges i kriminella kretsar ha varit schabbel med narkotika, och att de två bröderna hade för avsikt att ta över den narkotikahantering som anhöriga till dem, nu dömda till långa fängelsestraff och den ene också skjuten och svårt skadad, tidigare bedrivit.

Bakgrunden finns i en kriminell parallellvärld i Göteborgstrakten.