Barnen sjunger in julen

Karlskrona Artikeln publicerades
Den gemensamma sångstunden på Möllebackens öppna verksamhet är uppskattad av både små och stora.
Foto: Sivert Axelsson
Den gemensamma sångstunden på Möllebackens öppna verksamhet är uppskattad av både små och stora.

På självaste Nobeldagen var det en liten, men mycket förväntansfull skara barn som samlades i Möllebackskyrkan.

Det var dags för julfest och bland småttingarna hade ryktet gått att självaste jultomten kunde tänkas komma på besök.

Nere i Möllebackskyrkans bottenvåning hälsas barn och vuxna välkomna av Malin Abelsson och Rezedrta Zyberaj som är ansvariga för den öppna verksamheten på Möllebacken. Verksamheten har varit i gång sedan augusti 2017 och riktar sig till barn mellan noll och sex år, jämte föräldrar, mor/farföräldrar eller annan vuxen. Tanken är att barnen ska komma hemifrån en stund samt få möjlighet att lära känna andra barn och vuxna genom lek och sång.

Den här dagen är det terminens sista tillfälle och det har bjudits in till julfest. Vid köket har Rezedrta Zybera dukat upp olika godsaker såsom vörtbröd, julskinka, ost, glögg, julmust och pepparkakor och snart förkunnar hon ett "Varsågoda". Medan barnen Adam Holst Axelsson, Milton Lilja och William Nilsson Granberg noga väljer vilka stolar de ska sitta på tar medföljande föräldrar och morförälder för sig av fikan, både till sig själva och barnen.

Efter en stunds fika kliar det i benen på de små och de tackar för sig och går, nej springer från bordet, ty nu väntar lekrummet där det byggs med kuddar, hoppas på jättekudde eller leks med dockspisen. Därefter får de små hjälpa till att klä julgranen.

Milton Lilja, Adam Holst Axelsson och William Nilsson Granberg hjälps åt att klä julgranen.
Foto: Sivert Axelsson
Milton Lilja, Adam Holst Axelsson och William Nilsson Granberg hjälps åt att klä julgranen.

När julgranen är klädd väntar en stunds pyssel. Barnen färglägger julgransdekorationer i form av stjärnor, julgranar och hjärtan. Plötsligt knackar det hårt på dörren. William Nilsson Granberg springer fram och öppnar och in kommer självaste jultomten! Barnen sitter nu spänt och tittar på tomten som kommer fram till dem en och en och önskar god jul, samt lämnar över en godispåse. Barnen granskar noga innehållet i sina påsar; det blir tummen upp för russin, linser och segisar är aldrig fel.

Innan terminens sista dag är slut väntar sångstund. Det sjungs om babyband, vågor, krokodilen i bilen, lilla fru katt och den lilla blinkande stjärnan.

Malin Abelsson och Rezedrta Zybera följer sedan alla ut i kapprummet och önskar en god jul.

Möllebackens öppna verksamhet kommer att fortsätta även under våren på tisdagseftermiddagarna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.